/ ThinkStock/Getty Images
За да сме здрави трябва да се храним разнообразно, пълноценно и балансирано. Понякога това е трудно постижимо поради професионалните ни ангажименти, финансови проблеми или защото се храним с консервирана и преработена храна.

Счита се, че за да покрие физиологичните си потребности от хранителни вещества, един здрав възрастен човек трябва да приема определено количество храна. Ето съветите на диетолозите:

Месо

За да доставим на организма нужното количество желязо и цинк, около половината от протеиновия прием за седмицата трябва да идва от бяло месо или риба. 

Препоръчителното количество червено месо седмично е една порция от около 120-150 г месо. Белите меса са по-леки и могат да се консумират малко по-често. Пилешко, заешко или пуешко месо може да се консумира 2-3 пъти на седмица.

Топ тенденции в здравословното хранене през 2018 година

Пълнозърнести храни -  ориз, зърнени храни, тестени изделия, киноа, хляб

Диетолозите препоръчват всеки ден да хапваме поне три порции пълнозърнести храни Те са задължителни за всяко здравословно меню. Богати са на елементите фосфор, калий, калций, желязо, селен и витамини от група В.

Смята се, че диета, богата на пълнозърнести храни, понижава риска от инфарк, диабет и дори рак.

хляб
ThinkStock/Getty Images

Бобови храни -  боб, грах, соя, нахут, леща, хумус

Някои наричат бобовите храни „суперхрани“, защото те са богати на протеини и имат качества, които подсилват нашия организъм и го правят по-устойчив на различни заболявания. Те са богати на фибри и помагат на човек да се чувства сит по-дълго време.

Препоръчително е да се хапват два пъти седмично по 200-300 грама.

Измерено в шепи и пръсти: Колко трябва да е голяма една порция храна?

Риба

Рибата е една от най-полезните храни и трябва да присъства в менюто ни поне два пъти седмично.

Плодове и зеленчуци

За да е здрав човек е необходимо да яде не по-малко от пет порции на ден. Диетолозите по целия свят са единодушни за едно – плодове и зеленчуци трябва да се хапват ежедневно.

салата
ThinkStock/Getty Images

Яйца

Спор по темата, че яйцата са хранителни и полезни няма. Според лекарите три яйца на ден са напълно безопасно количество за здрави хора.

яйца
ThinkStock/Getty Images

Мазнини

Мазнините имат лоша репутация и много хора, опитващи се да се хранят здравословно, правят всичко възможно да ги елиминират от менюто си. Истината е, че телата ни се нуждаят от мазнини, за да функционират правилно. Диетолозите препоръчват да се приемат около 60 - 80 грама мазнини на ден или около 1грам на килограм телесно тегло.

И още:

Диетите без мазнини са опасни за здравето

Как да си набавим полезните за здравето 10 порции плодове и зеленчуци дневно?

5 на 2: Новата сензация сред диетите (ВИДЕО)

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Заблуди за храненето, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Популярните диети, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук