/ ThinkStock/Getty Images
През отиващата си 2017 г. загрижените за доброто си здраве хора поглъщаха смути след смути, придържаха се към флекситарианство, разчитаха на ориз от карфиол и ферментирали храни. Новата 2018 г. ще пристигне със собствен "набор" от тенденции в здравословното хранене, пише в. "Дейли експрес".
 
Някои от очакваните течения, свързани със здравето и храненето, са откровено необичайни, други са подкрепени от науката, отбелязват наблюдателите.
И така, за какво да се оглеждаме и ослушваме през 2018?
 
Пребиотици
 
Тъкмо когато хората се научиха да правят разлика между кимчи и комбуча, ще им се наложи да се справят с излизащите на сцената пребиотици, които трябва да разграничат от пробиотиците.
 
Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на "добрите" бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с "лошите". За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателната система.

Пълнеем в определено време от деня (ВИДЕО)
 
Европейски гастроентеролози прогнозират, че 2018 г. ще бъде годината на пребиотиците. За набавянето им експертите препоръчват консумацията на две порции плодове и пет порции зеленчуци дневно.
 
Сред пребиотичните храни са чесънът, лукът, празът, аспержите, киселото зеле.

вода
ThinkStock/Getty Images

Брезова вода
 
Придобилата популярност кокосова вода през 2018 г. ще "отстъпи" на брезовата. Напитката е богата на витамин С, полезна е за кожата и действа благоприятно срещу акне, и освен това помага за прочистването на черния дроб от токсини, за облекчаване на артритни болки и срещу задържане на вода и подуване.
 
Веганство
 
Безмесното хранене се очаква да привлече още повече поддръжници през новата година, благодарение на никнещите като гъби ресторанти и заведения за бързо хранене, предлагащи менюта без животински продукти.

без захар
ThinkStock/Getty Images

Изключване на захарта
 
Захарта, нарочена за главен виновник за преждевременно стареене и широка талия, се очаква да бъде изключена от менюто на все повече хора през 2018 г.
 
"Причината е, че най-после се събуждаме и осъзнаваме всевъзможните вреди, които ни нанася захарта - хроничен хормонален дисбаланс, лоша кожа, нервност, стрес, депресия, безсъние, диабет", отбелязват натуропати от сайта The Naturalista.

Популярните диети, които вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Специалистите прогнозират, че загрижените за доброто си здраве хора ще се ориентират към неподсладените млека от ядки, изцяло зелените смутита, чистия черен шоколад. Експертите вещаят и близкия край на смятаните за здравословни заместители на захарта като агаве, стевия и сироп от фурми.

здравословно хранене
ThinkStock/Getty Images

Нутритарианство
 
Персонализираното хранене е подкрепено от науката. Изследвания през последните години са установили, че начинът, по който човешкото тяло реагира на определени храни, е строго индивидуален.
 
Следващата година се очаква тази тенденция да се наложи още по-масово благодарение на нутритарианството или спазването на нутритарианска диета.
 
"Това означава създаване на персонализиран режим, насочен към чревните бактерии, ноотропиците - вещества, които подобряват когнитивните функции, и изготвен според личните хранителни изисквания или предпочитания", обяснява Ана-Кари Гунд, мениджър на спа Raison d'Etre.

5 на 2: Новата сензация сред диетите (ВИДЕО)
 
Терминът нутритарианец е "изкован" от д-р Джоуел Фърман и включва спазването на хранителен режим, увеличаващ в най-голяма степен приема на витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали.
 
При спазването на този режим се набляга на консумацията на зелени листни зеленчуци, невъглехидратни зеленчуци, като чушки и патладжани, плодове, бобови растения и ядки.

гъби
ThinkStock/Getty Images

Кафе от гъби
 
Скорошно изследване установи, че гъбите могат да се окажат мощно оръжие в борбата срещу деменцията. Очаква се следващата година гъбите, изобилстващи от мощни антиоксиданти, витамин D и витамини от В групата, да получат статута на "суперхрана".
 
"Гъбите стават функционални. Това означава, че ще започнат да никнат на необичайни места. Очаквайте ги под формата на кафе, чай, здравословни напитки", казва Дарън Бийл, основател на сайта MuscleFood.
 
Суперпрахове
 
От матча (зелен чай на прах) и мака до куркума и какао - очаква се 2018 г. да бъде годината не на суперхраните, а на суперпраховете.

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене
 
"Ползите за здравето от т.нар. суперпрахове е документирана. Очаквайте догодина те да придобият задължителен статут и съответно бум в потреблението им", казва Бийл.
 
Ябълков оцет
 
Ябълковият оцет е известен "спасител" на хора, страдащи от диабет, и на застрашени от сърдечносъдови заболявания. Тенденцията е през 2018 г. той да се "преквалифицира" от подправка за салата в съставка на газирани напитки.
 
Адаптогени
 
Според специалистите, след като наскоро около тях настъпи здравословно оживление, се очаква адаптогените да се наложат като водеща тенденция догодина.
 
Адаптогените са естествени добавки, които помагат за контролиране на диабет и холестерол, и освен това противодействат на умората и стреса. Като такива през 2018 г. те ще заемат достойно място на рафта до популярните магнезий, цинк и витамини.
БТА