Как трябва да се хранят жените според възрастта си
Как трябва да се хранят жените според възрастта си / ThinkStock/Getty Images

Балансираното хранене гарантира не само добро самочувствие, но също така пряко влияе върху здравето, външния вид и работоспособността. Поради физиологичните особености на двата пола техните режими на хранене също трябва да се различават. Женският метаболизъм е средно с около 30% по-бавен от мъжкия.

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно - приемат твърде много мазнини и захари за сметка на по-малко растителни и млечни продукти. Възрастта обаче играе не по-малка роля от пола за правилното хранене.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Ето как трябва да се хранят жените в различните етапи от своя живот:

На 20 години

На тази възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е добре да се яде фаст фуд и да се забрави за здравословното хранене. По-добре се откажете и от тортите, тъй като до 30-ата година сладкото може да отслаби организма. Препоръчително е диетата да съдържа -риба и месо (без мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни и житни култури.

На 30 години

След 30-те жените трябва да мислят за укрепване на костите заради риска от остеопороза. Добре е да се ядат нискомаслени млечни продукти и сирене. Задължителни са плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти.

На 40 години

След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от диетата на храни с висок гликемичен индекс (като тортите). Не бива да се яде и пържено. Тук метаболизмът вече започва да се забавя и навлиза в първи хормонален спад. Добре е да се намали общият прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, масла, съдържащи мощни природни антиоксиданти.

На 50 години

Това е възрастта на менопаузата, когато нивото на естрогена спада. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява, а също и подвижността на ставите. Диетата трябва да включва пълнозърнести и млечни храни, плодове, незаменими са продуктите с Омега мастни киселини и антиоксиданти, забавящи окисляването.

Над 60 години

След 60-ата година при жените рискът от наднормено тегло нараства, а с него и този от сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се борите не само с калориите, но и с холестерола. Препоръчва се замяната на почти всякакви животински мазнини с растителни. Диетата трябва да включва плодове (ягоди и овощни), месо и риба (без мазнини), пише БГНЕС.

Още за здравословния начин на живот:

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Седем начина да засилим имунната си система

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща