7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща
7 сигнала за помощ, които тялото ни изпраща / ThinkStock/Getty Images

Човешкият организъм е една комплексна и сложна система. Когато дадена функция бива нарушена или възпрепятствана, тялото ни винаги ни изпраща сигнали, за да „каже", че нещо не е наред.

Често обаче ние игнорираме тези сигнали и така не успяваме да спрем проблема навреме.

Три естествени лека срещу стреса и стареенето

Как да разпознавате сигналите на тялото ви и да ги тълкувате правилно:

Нарушения в съня, мускулни крампи

Всичките тези сигнали дават знак, че тялото ви е „гладно" за магнезий. Наблегнете на естествените източници на магнезий: ядки, семена, какао, пълнозърнести храни, варива

Умора, раздразнителност, високо кръвно

Това може да се дължи на дефицит на калий. Препоръчителният дневен прием на калий е 3,5-3,6 грама, докато с обичайния ни хранителен режим често приемаме не повече от 1,6 грама дневно. Със затоплянето на времето и още по-активните тренировки и движение се засилват и другите два основни фактора за загубата на калий - дехидратацията при недостатъчния прием на течности и обилното потене. Липсата на достатъчно калий е също толкова голям рисков фактор за високо кръвно налягане и инсулт, както и прекомерния прием на сол.

За да нормализираме нивото на калий в организма ви, е хубаво да наблегнете на зеленолистните зеленчуци, сливите, червеното цвекло, кайсиите.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Напукани устни

Напукани устни могат да бъдат причинени в резултат на температурни промени и вятър. Въпреки това, ако устните ви се напукват често, проблемът може да се дължи на гъбична инфекция или липса на витамин B в организма.

7 сигнала за помощ които тялото ни изпраща
netinfo

Кървящи венци

Кървенето на венците може да се дължи на лоша орална хигиена, зъбен камък, липса на витамин С и неправилно хранене. Според народната медицина приемът на две скилидки чесън всеки ден повишава нивото на витамин С в организма. Други изпитани методи включват гаргарата с отвара от бял равнец; масажи на венците с тинктура от лайка преди лягане. Хапвайте повече цитрусови плодове и пресни зеленчуци.

Болки в корема

Те невинаги са причинени от лошо храносмилане. Понякога проблемът си крие в психиката. Неконтролируемите ситуации, стресът, проблемите в ежедневието, както и притесненията често се отразяват на стомаха и червата.

Прекалено суха кожа

Най-вероятно тялото ви се нуждае от допълнително количество витамин Е. Наблегнете на ядките, растителните масла, рибата.

Събуждате се уморени

След 7 часа сън се събуждате уморени, сексуалният апетит е сведен до нула, изпитвате ненаситен глад, разсеяни сте, болнави сте, големите количества кофеин не помагат - всичките тези сигнали предупреждават, че не спите достатъчно. Липсата на сън може да доведе до много сериозни последици, затова е добре да не пренебрегвате среднощната почивка, за да сте здрави и ефективни в ежедневието.

Спете толкова, колкото иска тялото ви

Ефективни средства срещу сънливост са желязото, белтъчините и фолиевата киселина. Така че, вместо да изпивате поредната чашка кафе, по-добре изяжте варено яйце. Също така, за поддържане тонуса на тялото помагат червеното месо и рибата.

7 сигнала за помощ които тялото ни изпраща
netinfo