Прокуратурата във Варна взе под специален надзор разследването за заседналия кораб
Апелативна прокуратура-Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Добрич, образувано във връзка с инцидента с товарен кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, поради фактическата и правна сложност на случая, и обществена му значимост, съобщиха от обвинението.

България поиска спешни мерки от Турция за кораба „Vera Su”

Целта на определения надзорен прокурор ще бъде да следи за срочното и качественото изпълнение на действията по разследването - установяване на причините и обстоятелствата, довели до инцидента, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на щети за природата и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни или е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа.

Действията по разследването продължават и в момента. Предстои членове от екипажа на кораба да бъдат разпитани пред съдия. Очакват се резултатите от назначените експертизи, като при нужда ще бъдат назначавани и допълнителни такива.

Спряха разтоварването на кораба „Vera Su“ заради замърсяване, започна изтеглянето му

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев проведе спешна среща със заместник-ръководителя на мисията на Турция, Ерман Топчу. Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик.

Христо Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство.

МОСВ: Заседналият кораб край Камен бряг е замърсил морската вода

Министърът е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Катер на "Гранична полиция" преди обяд приближи заседналия кораб "Vera Su" край Камен бряг. Все още не е ясно със сигурност какво точно се случва, тъй като катерът кръжа в близост до кораба 15 минути, след което се отдалечи.

А по разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Vera Su“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология - БАН. 

Има раздвижване около ситуацията с кораба „Vera Su“ (ВИДЕО)

Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. 

Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.