Служебните министри на екологията, транспорта, земеделието и отбраната - Асен Личев, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Тодоров, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов проведоха експертната среща в МВР под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заради заседналия кораб с опасен товар край Камен бряг. 

С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа в град Добрич и е изготвен план за действие.

Частично бедствено положение в oбщина Каварна заради заседналия кораб

Набелязани са и конкретни мерки за изпълнение - непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието, при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути, при успокояване на вятъра и вълнението/ което към 13.30 часа днес е било 4 бала на вълнението и вятъра/ - предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

Личев за заседналия кораб: Основният риск за околната среда е преодолян (ВИДЕО)

Обсъдиха и най-неотложните действия: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Подготвят се варианти за евакуация на екипажа на кораба край Камен бряг

Резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух е, че предвид скалистия релеф на брега подобен подход не е безопасен и е рискован.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ е обект на прокуратурата.