Опасно вълнение отново не позволява изтеглянето на заседналия кораб "Vera Su", предаде NOVA. Горивото на плавателния съд е почти напълно източено, като е оставено минимално количество, което да позволява дейностите на кораба да продължат.

"Vera Su" e пълен с азотни торове, които се смята, че са голяма екологична заплаха. Към момента разтоварване на кораба също няма.

4 пъти над нормата е превишаването на азот амониев във водата край Камен бряг

Вчера транспортният министър обясни, че се подготвят пет сценария за освобождаване на товара от плавателния съд. Христо Алексиев увери, че каквато и технология да бъде избрана, тя ще бъде предварително съгласувана с Министерството на околната среда и водите.

„В контакт сме с няколко международни фирми за морско спасяване и очакваме предложения за действие от тях. В зависимост от метеорологичните условия, остават вариантите за пренасяне на товара с шнек или с хеликоптер“, обясни още Алексиев.

Заради заседналия кораб: Отстраниха директора на „Морска администрация“

Шефът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров бе отстранен. Основна причина е несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологията за освобождаване на товара.