Имам сериозни забележки и още днес започвам да търся отговорност. Това обяви след заседанието на правителството Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията по повод проблемите след засядането на транспортния кораб с опасен товар край Камен бряг.

Преди броени часове той се е завърнал от защитената местност Яйлата, където лично провери действията на кризисния щаб, който бе сформиран след аварията на „Vera Su“.

Водолаз: Вината за заседналия кораб е политическа

"Времето в района на кораба е лошо, има вълни 3-4 бала. Имаме няколко приоритета - околната среда и здравето на хората, както и операция по евакуацията на екипажа, ако се влоши времето", съобщи още министърът.

Алексиев коментира още, че с изненада е разбрал, че липсват изработени процедури как се реагира в подобни ситуации. "Няма никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна дори на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни при положение, че в закона ясно е записано каква подготовка трябва да има държавата в такива ситуации", заяви още транспортният министър.

Той съобщи, че горивото на плавателния съд е източено почти напълно, оставено е само минимално количество, което да поддържа електрическото захранване на кораба.

"Правят се пет паралелни плана за разтоварването на кораба и неговото изтегляне. Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда и хабитатите, които се намират в морето", обеща още Христо Алексиев.
Лошото време спира освобождаването на кораба край Камен бряг

"Органите на МОСВ са на мястото от момента на подаване на сигнала за засядането на кораба и са непрекъснато на място. Те си влязоха в ролята и ви гарантирам, че каквито и планове и варианти да правят колегите от транспортното министерство за ликвидиране на аварията, ние няма да допуснем да има увреждане на околната среда, да се създават рискове за здравето на населението и да се уврежда самата защитена зона", гарантира от своя страна министърът на околната среда Асен Личев.