Ще сезирам прокуратурата за престъпление срещу околната среда, посочи министърът
Министърът на околната среда и водите Асен Личев даде подробности за заседналия кораб край Камен бряг. Относно рискът от екологичната криза той каза, че основният риск за околната среда е преодолян, защото е източено горивото от долните резервоари. Няма как да бъде пробит резервоарът и да изтече опасното гориво при каквито и да е обстоятелства, посочи той.

Заради заседналия кораб: Отстраниха директора на „Морска администрация“

Ще сезирам прокуратурата за престъпление срещу околната среда, посочи още Личев.

„За мен преломните моменти бяха два – на 26 септември, където ми изтече търпението на бездействието на компетентните органи да се занимават с ликвидация и аз написах позиция, и на 27 през нощта, когато видях как самата „Морска администрация” действа по един нелеп начин. В резултат на това аз наложих и принудителна мярка, с която забраних извършването на тази операция”, добави Личев.



Водолаз: Вината за заседналия кораб е политическа

Много по-опасен и токсичен е лекият дизел, който вече е отстранен, заяви министърът. Той обясни, че "карбамида /азотен тор/ не се допуска да бъде пренасян в насипно състояние. Видяхте това до какви беди ни доведе, а защо е така ще отговарят пред прокуратурата".

Приоритетът на МОСВ ще бъде да не се допусне по никакъв начин увреждане на околната среда, здравето на хората и увреждане на защитената зона "Яйлата". Личев посочи, че е възложил на ИОС мониторинг с радиус 1 км около кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда и морската среда при всяка следваща операция, която ще бъде проведена по спасяването на заседналия кораб.

Резултатите до сегашния момента не показват отклонения и замърсяване в средата и те са сравними със стандартния и регулярен мониторинг, който се осъществява от Института по океанология. Това заяви Росица Карамфилова по време на брифинга.

От "Морска администрация" не са спазили плана за разтоварване на кораба. Планът е бил товарът да се разтовари в автоматично съоражение за пълнене на чували по един тон директно на борда с помощта на две баржи. Тези чували е трябвало да се пренесат чрез кран, а между баржите и кораба е трябвало да бъде опънато платнище. От "Морска администрация" самоволно са решили да променят плана, а като причина са посочили, че съоръжението за пълнене на чували е било повредено. Според този първоначален план не е трябвало и един милиграм карбамид да падне в морето, посочиха от МОСВ.

Личев посочи, че трябва да се поиска съдействие от съседни страни, за да се справят с проблема със заседналия кораб.