/ БТА
„Неадекватно поведение от страна на държавата и „Морска администрация“ стана причина заседналият до резервата „Яйлата“ товарен кораб „Vera Su“ да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води“, това коментираха от партия БСП по повод акцията край Камен бряг.

По думите им безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България е занемарено до крайност и фактически не функционира.

Шефът на „Морска администрация“ с тревожни данни за заседналия кораб край Камен бряг

„В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации. Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа“, допълват от БСП.

Заради опасност от 2-метрови вълни: Укрепват кораба „Vera Su“ с котви

По думите им в резултат на това е допуснато част от опасния товар на ”Vera Su” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват.

„В следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще инициира незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване. За нас няма съмнение, че това е звено, което може да е потребно веднъж на 50 години, но ако не функционира, животът на хиляди българи и екологията в страната са под фатална заплаха“, посочват още социалистите.