Транспортният министър даде повече информация за заседналия кораб край Камен бряг. Той обясни, че предстои корабът да бъде укрепен с котви по 4 тона, за да не бъде разбит в скалите, защото се очакват вълни по 2 метра.

"Виждам престъпна безотговорност години назад във времето. В закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива ситуации, както и техника. Оказва се, че нищо такова не е свършено. Налага се ние да направим за 3-4 дни нещо, което години наред не е свършено", заяви транспортният министър Христо Алексиев.

Спряха разтоварването на кораба „Vera Su“ заради замърсяване, започна изтеглянето му



Морска администрация е дала прекалено много време на собственика на кораба - една седмица, за да направи план за действие и още един месец, за да изведе кораба, което за мен е безумно и затова със заповед спрях всички действия и мобилизирахме всички ресурси, които са налични в държавата и в частните компании, обясни министърът.

Криза на брега - възможна ли е екокатастрофа заради заседналия кораб край Камен бряг (ВИДЕО)

Според Алексиев той е използвал свои лични контакти, за да ангажира най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби, да се заеме със случая и да направи план за действие.

Министърът посочи, че ще "провери кой не си е свършил работата и кой е спал" и ще бъде безкомпромисен, но пак подчерта, че назад във времето работата не е свършена.