След като вчера министърът на транспорта разпореди незабавно заседналият товарен кораб край местността "Яйлата" да бъде освободен, днес се очаква да започне операцията по изтеглянето на плавателния съд. Екоактивисти, обаче, се притесняват от възможна екокатастрофа заради лошото време, което ще настъпи до часове, посочва NOVA.

Транспортният министър нареди: Незабавно разтоварване и изтегляне на заседналия товарен кораб

„Най-вероятно ни очаква екокатастрофа. Имаме около 40 часа преди вълните да станат 2 метра. Видимо няма изтичане на торове, въпреки че водолаз каза, че водата в едната част на кораба е доста мътна”, заяви в депутатът от „Демократична България” /”Зелено движение” Борислав Сандов. И обвини директорът на „Морска администрация” в бездействие.

Политически престрелки заради заседналия кораб край Камен бряг

„Всеки ден се взима проба от водата. През последните 48 часа се прави подготовка. До час и половина ще пристигне кораб с резервни котви, които ще бъдат поставени на подходящи места, така че да се укрепи плавателният съд. Беше огледан целият район, тъй като има скали и не е ясно какво е дъното. Това не става за половин час. „Морска администрация" не е пиратски орган и не може да превземе още първия ден кораба. Сглобена е цялата технология, която ще бъде използвана”, коментира кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация".

МОСВ: Няма замърсяване в морето край заседналия кораб