Бившите управляващи от ГЕРБ направиха извънредно изявление във Варна заради кризата със заседналия кораб край Камен бряг, съобщи NOVA.

Опасенията от екокатасрофа остават. На този етап взетите проби от Басейнова дирекция не са готови. Корабът е наклонен наляво, но все още не е ясно каква е причината за това.

„Хората са притеснени за своя поминък и за това престъпно бездействие на служебното правителство на президента Радев. Трябва да се отпуснат средства на Морска администрация, за да си свърши работата и да се направи план как корабът да бъде разтоварен, преди той да създаде по-голяма екологична катастрофа”, заяви Деница Сачева.

Заседналият кораб разбуни политическите страсти

„Независимо от това дали собственикът иска да направи нещо, или не, държавата трябва да се намеси. Смятам, че досега правителството трябваше да реши да направи нещо по въпроса - да се събере, да създаде кризисен щаб, в който да се вземат мерки”, каза Пламен Манушев.

МОСВ: Няма замърсяване в морето край заседналия кораб

Вече пет дни и в момента отговорни за изтеглянето на кораба са корабособственикът и застрахователят. При липса на действие от тяхна страна, необходимо е Изпълнителната агенция "Морска администрация" да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика. Това се посочва в позиция на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, след като се е запознал обстойно с актуалната фактическа обстановка, свързана с обезопасяването на товарния кораб "Vera Su", заседнал край Камен бряг, съобщиха от МОСВ.

От министерството припомнят, че от 20 септември до днес регионалните структури на МОСВ са на мястото на инцидента, правят пробонабиране от морската вода в непосредствена близост до заседналия кораб и имат готовност за съдействие с оглед да не се допусне замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия.

Вълните наклониха заседналия край Камен бряг кораб