Подготвят се варианти за евакуация на екипажа на кораба Vera Su, заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, съобщиха от пресцентъра на областната управа в Добрич.

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев, заедно с директорите на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич и Варна комисарите Дарин Димитров и Тихомир Тотев и кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, са направили оглед на място и са обсъдили възможностите за евакуация на моряците.

Заради опасни вълни: Отново не могат да изтеглят заседналия кораб

Подготовката за това е част от усилията на институциите максимално да създадат условия за запазване живота на корабния екипаж, допълват от пресцентъра на областната управа.

На Vera Su, който плава под панамски флаг, са деветима моряци - азербайджанци и турци. "Екипажът на товарния кораб Vera Su ще бъде разпитан от разследващите, когато бъде свален на брега".

Това съобщи окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. По думите му дали това ще стане в близките дни зависи от действията на "Морска администрация" и Гранична полиция, и дали метеорологичните условия ще позволят.

Моряците ще преминат здравен контрол и е възможно да бъдат карантинирани, каза окръжният прокурор. Бухчев добави, че ще бъдат иззети и корабните документи, за да се съберат пълни данни по разследването за инцидента.

Търсят решение за заседналия кораб край Камен бряг

Окръжният следствен отдел започна разследването за извършено евентуално престъпление против транспорта на 20 септември, когато корабът под панамски флаг, превозващ тор, заседна в скалите край Камен бряг.

Окръжният прокурор уточни, че след като компетентните институции оценят какво е замърсяването на морската вода и дали са настъпили щети за природата, държавното обвинение ще работи и в тази посока, като бъдат разпитани и служители на "Морска администрация" и Гранична полиция. Възможно е това да стане в отделно досъдебно производство.
БТА