Операцията по освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг започна миналата вечер, но в момента е временно спряна.

Вече е в ход операцията по освобождаването на кораба край Камен бряг

Причината за прекъсването все още не е ясна. Кран започна разтоварване на плавателния съд снощи, предава NOVA. Във видео на живо във Facebook от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на кораба.От кадрите се вижда, че не малко количество от торовете се изсипват в морето при пренасянето на суровината на друг плавателен съд. Междувременно, опасенията от екологична катастрофа остават.

МОСВ: Заседналият кораб край Камен бряг е замърсил морската вода

Чуха се и критики, че реакцията на Изпълнителна агенция "Морска администрация" е закъсняла. На този фон от Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция, че резултатите от пробите за азот към 25-ти септември показват замърсяване на морската вода от товара на кораба.

Същинската част по разтоварването на кораба е започнала снощи към 21:30 часа. Тази сутрин работата е преустановена. Притеснително е и, че метеорологичните условия се усложняват, което може да предизвика сериозно вълнение.

Военен катер пристигна на мястото на инцидента, все още не е ясно какви са задачите му.
nova.bg