Започна операцията по освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг. Опасенията от екокатастрофа остават, съобщава NOVA.

МОСВ: Заседналият кораб край Камен бряг е замърсил морската вода

Кранът Антей вече е до заседналия кораб Vera Su и започна работа по разтоварването му. Преди кранът да пристигне корабът бе обезопасяван, а също така беше направен и подводен оглед, за да се види какво е състоянието на корпуса.

От Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция, че резултатите от пробите за азот показват замърсяване на морската вода от товара на кораба, но повече по темата вижте в следващия репортаж.

Операцията по разтоварването на заседналия кораб започна в обедните часове, когато на място пристигнаха катери, които подсигуриха плавателния съд и направиха подводен оглед.

При разтоварването голяма част от торовете от заседналия кораб падат в морето. Във видео на живо във Facebook от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб. От кадрите се вижда, че не малко количество от торовете се изсипват в морето при пренасянето на суровината на друг плавателен съд. Потребители в групата коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална.

 
NOVA