Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че заседналият кораб край Камен бряг потъва.

"В хамбара се пълни вода - това е установено, което означава, че корабът потъва", съобщи той.

Вижте как изглежда заседналият кораб край Камен бряг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Наш приоритет е запазването на човешкия живот. Действахме превантивно и снощи изградихме съоражение, за да може екипажът да бъде евакуиран. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност, добави Алексиев.



Министърът обясни, че ситуацията, при която е заседнал корабът, е много сложна. Много е трудна всяка операция, защото не може да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, поради силния вятър е рискована и операция по въздух.

МОСВ: Пробите за азот амониев край Камен бряг достигат обичайните стойности

"Имаме становище от Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар", каза още той.



Главният директор на Главна дирекция Аварийно-спасителна дейност към Изпълнителна агенция "Морска администрация" Румен Николов заяви, че товарът е сух. Той каза още, че няма драстично наводняване на трюма. Николов допусна, че проникването на вода може да е от вентилационен отвор.

Карбамидът на заседналия кораб Vera Su край местността Яйлата, който вече се пълни с вода и е в критично състояние, не се класифицира като опасен товар според европейските нормативни документи, съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев.

По-опасно е дизеловото гориво, което е останало в кораба, но при каквато и да е деформация на корпуса, рискът да изтече дизелът е минимален, каза още Личев.