Дрон на Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ следи от небето заседналия край Камен бряг кораб „VERA SU“, съобщиха от Министерство на отбраната.

МОСВ: Пробите за азот амониев край Камен бряг достигат обичайните стойности

Морско училище е част от междуведомствения екип, сформиран с цел намаляването на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд.

Министерство на отбраната

Решението корабът да бъде наблюдаван с безпилотни летателни средства е част от мерките за разрешаване на кризата. Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.

Панайотов за заседналия кораб: Не може да се говори за пробив в националната сигурност

Измерената стойност за азот амониев от втората поред проба след прекратяване на дейностите по претоварване на заседналия кораб, взета на 29 септември, на същото място от морските води в близост до авариралия кораб, показва, че концентрациите са понижени и се приближават към стойността, измерена в понеделник, 27 септември, преди започване на компрометираната операция по прехвърляне на товара.

Министерство на отбраната

От понеделник - 4 октомври, заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място с оглед осигуряване и контрол на последващи спасителни действия. 

Заседналият кораб: Има готовност за спасителна акция с вертолет

По-рано министъра на отбраната Георги Панайотов каза, че преди два дни е направено облитане на заседналия кораб край Камен бряг с хеликоптер, за да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за пренатоварване на товара на кораба.

Министерство на отбраната