"Работата не спра да върви. Снощи до 2 ч. работата продължи, подготвени сме и за спасяване на хора", каза кметът на Каварна Елена Балтаджиева на брифинг за заседналия кораб край Камен бряг.
 
"Работи се по два аспекта - недопускане на жертви и проблеми с екипажа. Предвидени са мерки за спасяване на хората, ако се наложи, от брега, така е и създадена готовност за действия с вертолет", каза Николов. 

"Не е вярно, че е започнала евакуация на хора от кораба. В момента 9 човека са на кораба. Ако се достигне до необходимост за евакуация, тя трябва да бъде не повече от 20-30 минути. Хората могат да се изведат и да им се осигурят прегледи. За да се случи това, е необходимо съгласие на корабособственика", допълни още той.
 
"Корабособственикът е уверил, че екипажът е в безопасност и не е необходимо напускането на кораба", каза още Румен Николов от "Морска администрация".

"В момента екипажът е осигурен с храна и вода, и нямат проблеми", допълни още той.

Второто направление, по което се работи, е недопускане на еко катастрофа. "Трябваше да работим в много лошо време. Липсата на опит и на неподходяща техника не даде възможност да се завърши успешно първият етап на операцията. Не беше сменен грайферът на крана, откъдето се получи изтичането и операцията беше прекратена", каза Николов.

"Разработен е план за следващия етап по изваждане на кораба от мястото, където е. Предприели сме мерки, разтоварвнането ще се извърши с плавателни средства", каза той, като отбеляза, че в момента: "корабът е застанал около 15-16 м върху дъното".

"Подготвят се плавателни средства, с които може да се подходи. Прогнозата показва, че това може да стане някъде в понеделник-вторник, за да започне отново разтоварването", уточни още той.