Хеликоптер е в готовност да евакуира моряците на заседналия кораб, посочи още той
Министърът на отбраната Георги Панайотов каза, че преди два дни е направено облитане на заседналия кораб край Камен бряг с хеликоптер, за да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за пренатоварване на товара на кораба. Рискът е толкова висок за техниката и хората при използване на този вариант, затова няма да се използва. Причината е, че корабът е много близо до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в скалите.

Издадено е разпореждане и хеликоптер на ВМС е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците, които са на борда на кораба, съобщи министърът.

Заседналият кораб: Има готовност за спасителна акция с вертолет

Министърът е категоричен, че случаят с кораба няма нищо общо с пробив на националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 мин. Той се е движил по курс, по който се движат търговски кораби.

"Ние сме имали информация за този кораб, но не може да атакуваме и обстрелваме търговски кораб, отклонил се с 10 мин. от курса. Тук става въпрос за грешка на екипажа, има някакви действия от страна на "Морска администрация", които не са били такива, каквито трябва да бъдат и доколкото знам вече е освободен шефът на "Морска администрация". заяви той.

Ще наблюдават с дронове заседналия кораб край Камен бряг

Трябва да има нови зенитно-ракетни комплекси. Предвидени са по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България - 2032, това ще се случи, каза още Панайотов.

Панайотов каза още, че проектът за 3D радари ще бъде внесен да бъде разгледан от следващото Народно събрание.

Цената за тази покупка е 390 млн. лв. с ддс. Броят на радарите е 5+2. Едните са мобилни, а другите са стационарни.