Започнало е източването на горивото на Vera Su, за да се предотврати замърсяване. След обяд ще се организира подводно заснемане на състоянието на кораба и при възможност да се установи сериозно нахлуване на вода. Спряло е повишаването на количеството вода в кораба. Това съобщиха на брифинг от морската администрация.

От горната част, където товарът е сух, да се разработи механизъм за изсмукване на товара и прехвърлянето му. България е получила помощ от Европейската агенция по морска безопасност, където ще бъдат осигурени плавателни средства. 3 баржи са в процес на доставка, на които ще се прехвърли товара, разкри Румен Николов от "Морска администрация".

Източват още гориво от „Vera Su“ (ВИДЕО)

Продължава източването на горивото. Подводен оглед, за да установи състоянието и при възможност ще се направи опит да се запуши тази пробойна.

Сухото ще бъде изгребено с кранове, а намокреният товар ще бъде изсмукан с помпи, посочи транспортният министър Христо Алексиев.

Янев със заповед за кораба „Vera Su“


Той допълни, че не е най-важно дали корабът ще потъне или не - важно е товарът да бъде разтоварен, за да се избегне екокатастрофа.

Алексиев посочи, че държавата ще води дела. Всяко действие сега ще бъде ясно документирано, за да може държавата след това да си защити интереса, подчерта министър Алексиев.

Корабът Vera Su, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността Яйлата до каварненското село Камен бряг на 20 септември. На борда му има деветчленен екипаж - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва торове.