Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място
Измерената стойност за азот амониев от втората поред проба след прекратяване на дейностите по претоварване на заседналия кораб, взета на 29 септември, на същото място от морските води в близост до авариралия кораб, показва, че концентрациите са понижени и се приближават към стойността, измерена в понеделник, 27 септември, преди започване на компрометираната операция по прехвърляне на товара.

Панайотов за заседналия кораб: Не може да се говори за пробив в националната сигурност

МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море. Към момента екипите са на място за следващо пробонабиране от морските води в близост до авариралия кораб.

От понеделник - 4 октомври, заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място с оглед осигуряване и контрол на последващи спасителни действия. 

По-рано министъра на отбраната Георги Панайотов каза, че преди два дни е направено облитане на заседналия кораб край Камен бряг с хеликоптер, за да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за пренатоварване на товара на кораба.

Заседналият кораб: Има готовност за спасителна акция с вертолет

Рискът е толкова висок за техниката и хората при използване на този вариант, затова няма да се използва. Причината е, че корабът е много близо до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в скалите.

Разследването за изясняване причините за инцидента продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич. От момента, когато корабът засяда в скалите край Камен бряг, работата по случая е възложена на следовател от Окръжния следствен отдел. Целта е да се установят факти и обстоятелства, касаещи извършено престъпление против транспорта.

„Това е само една от посоките на разследването“, заяви на брифинг административният ръководител на Окръжна прокуратура Радослав Бухчев, като очерта още две направления в работата на следователи и прокурори.

Прокуратурата е започнала работа по изясняване на това има ли замърсяване на морската вода и дали са настъпили щети за природата. В тази посока са назначени редица експертизи, провеждат се разпити на служители на „Морска администрация“, Гранична полиция и служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Политически престрелки заради заседналия кораб край Камен бряг

Окръжният прокурор подчерта, че в хода на разследването на инцидента специално внимание се обръща на това дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и дали е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Бухчев уточни, че до момента в прокуратурата не са постъпвали сигнали или материали, засягащи катастрофата със заседналия кораб, от други държавни институции и по-конкретно от МОСВ.

„Всички действия, които са предприети до сега, са във връзка с установените по закон правомощия на магистратите в района“, каза в заключение окръжният прокурор на Добрич.