Добричкият окръжен съд определи капитанът на заседналия край Яйлата товарен кораб "Vera Su" да бъде "задържан под стража".

Повдигат обвинения на капитана и втория помощник на „Vera Su“

Най-тежката мярка бе поискана от Окръжната прокуратура за 59-годишен мъж - гражданин на Турция с обвинението, че е съпричастен към инцидента.

Според държавното обвинeние капитанът и вторият помощник-капитан на кораба са допуснали плавателният съд да заседне като са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на други. Прокуратурата смята също, че той като чужд гражданин може да се укрие.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

Служебният защитник на капитана на "Vera Su" изтъкна, че разпоредбата, по която е обвинен, не е приложима спрямо него, тъй като в нощта на инцидента не е бил на вахта.

Освен това не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радиоповикванията на българските гранични власти. Защитата посочи, че задържаният е с добро професионално поведение и не е осъждан, и поиска да бъде поставен под домашен арест - в хотела в Каварна.

Окръжният съд се произнесе, че са налице обосновани предположения за неизпълнение на страна на обвиняемия на определени негови задължения без значение, че не е бил дежурен на вахта в злополучната нощ.

От Суецкия канал до Камен бряг: Как „Vera Su“ напомни за „Ever Given“

Освен това съдебният състав намира, че без адресна регистрация в България, има реална опасност чужденецът да се укрие. По-късно Окръжният съд ще разгледа мярката за неотклонение и на втория помощник-капитан на кораба, който е бил дежурен в нощта на произшествието.
БТА