Български капитан с екипаж се качва на кораба
Приключи няколкочасовата евакуация на екипажа на кораба "Vera Su", заседнал вече 17 дни край Камен бряг

Операцията започна около 16:00 ч. 9-членният екипаж бе евакуиран с помощта на специално поставена мрежа. 

От областната управа в Добрич потвърдиха, че евакуацията на хората е заявена от капитана на кораба и увериха, че за всички е осигурено настаняване и изхранване в Каварна. Очаква се утре моряците да бъдат разпитани в Окръжния съд в Добрич.

От Суецкия канал до Камен бряг: Как „Vera Su“ напомни за „Ever Given“

кораб
БТА

Български капитан с екипаж се качва на кораба "Vera Su", за да овладее ситуацията и да не се допусне диверсия. Това е разпоредил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след обявената по-рано евакуация, съобщиха от Министерството на транспортна, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

По думите на министъра първи приоритет в акцията винаги е било спасяването на екипажа и затова той е изискал още преди няколко дни да се изгради съоръжение и план за евакуация. "Това, че корабът е без екипаж в момента не е проблем, защото плавателният съд е укрепен", посочва Алексиев. Според него напускането на екипажа сега е необяснимо и поражда въпроси, защото няма промяна в условията от последните дни.

"Ние като държава сме предприели спешни мерки да определим капитан и екипаж, за да продължат действията по безопасното разтоварване и изтегляне на кораба, което без наличието на екипаж е невъзможно", е заявил Алексиев, цитиран от МТИТС.

Моряк от бедстващия „Vera Su": Заспиваме с мисълта, че можем да загинем
 

По последна информация във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще проведе операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в "Морска администрация" плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента. 

Тирът, превозващ трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от Главна дирекция „Аварийна безопасност” към „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

България поиска спешни мерки от Турция за кораба „Vera Su”
 

Корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва 2800 тона торове на гранули.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг заради кризата със заседналия кораб. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени заради лошото време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум.

кораб
БТА

БГНЕС, БТА