Наличното гориво на товарния кораб "Vera Su", заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, е само за поддържане на системите на плавателния съд, съобщават от пресцентъра на областната управа в Добрич. Така след източването на дизелово гориво и смазочни материали от танковете на кораба вече не би могло да се стигне до разлив в акваторията на крайбрежието, допълват от областната управа, цитирайки Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Вълнението на морето в района днес е около четири бала и не е благоприятно за предприемането на каквито и да е действия.

Продължава сагата със заседналия кораб край Камен бряг


Непрекъснато се следи за обстановката като при отварянето на "прозорец" от добро време има готовност да започне претоварването на амониевата селитра от кораба. Всички институции, ангажирани със случая, са в постоянна връзка, поддържа се комуникация и на международно ниво с представители на корабособственика и застрахователни компании, допълват от областната управа.

От областната администрация припомнят, че корабът вече е укрепен с котви и въжета, които го държат по-стабилен. На мястото на инцидента продължава денонощното дежурство на спасителна група от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и има готовност за евакуация на екипажа по суша, въздух или вода, посочват от областната управа.
 

Източват още гориво от „Vera Su“ (ВИДЕО)

От Апелативната прокуратура във Варна уточниха, че хората на борда трябва да бъдат разпитани от съдия. Опитите това да се случи продължават.
 
Следобед се очаква от Италия да пристигнат трите баржи, които се ще участват в акцията по претоварването на кораба. Те са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Янев със заповед за кораба „Vera Su“

„Корабът „Вера Су” се намира на териториалните води на България и моряците трябваше да бъдат разпитани още в първите часове след инцидента”, това коментира пред NOVA адвокатът по морско право Христо Раев.

Той добави, че наши следователи са имали право да се качат на борда, още когато плавателният съд е заседнал в скалите на природен резерват. Нямало никаква пречка това да бъде направено веднага.

„Моето мнение е, че капитанът и вахтеният офицер е трябвало да бъдат арестувани. Българската държава се колебае между много крайности”, добави Раев.

Според него няма никакви пречки още днес капитанът на кораба да бъде арестуван, документите да бъдат събрани и корабът да бъде задържан до решаване на случая.