За по-малко от 24 часа, след като екипажът от кораба "Vera Su", бе евакуиран, то 7 от 9 души от екипажа вече са разпитани пред съдия.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

"Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. В утрешния ден наблюдателите от Службата ще бъдат на разположение тук и ще се запознаят със събраните разпити до момента", това съобщиха от прокуратурата в Добрич.

"Останаха за разпит още двама от екипажа - капитанът и вторият помощник-капитан, които след приключване по разпитите, ще бъдат привлечени като обвиняеми. Конкретното обвинение ще бъде изготвено от наблюдаващия прокурор", каза още от прокуратурата в Добрич, като от там посочиха още, че: "По закон - който повреди желязно въздухоплавателно средство или допусне да се повреди и заседне кораб, и с това създаде опасност за живота други му, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години". 

В по-късните часове предстои капитанът и вторият помощник-капитан да бъдат задържани за срок до 72 часа. Планираните действия ще бъдат извършени тази вечер. Останалите моряци са разпитани и утре ще им бъде извършена митническа проверка

От прокуратурата в Добрич поясниха още, че, за да се стигне до засядането на кораба "Vera Su" край Камен бряг, това се дължи на човешка грешка.

Екипaжът на кораба "Vera Su" бе въведен в окръжния съд в Добрич. Деветимата моряци заедно с представител на корабособственика бяха разпитани от разследващите в присъствието на съдия. Екипажът е настанен в хотел в Каварна.  Корабът "Vera Su", плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва 2800 тона торове на гранули.