Има готовност за разтоварване на кораба
Екипaжът на кораба "Vera Su" бе въведен в окръжния съд в Добрич. Деветимата моряци заедно с представител на корабособственика се разпитват от разследващите в присъствието на съдия.

Процедурата е в рамките на воденото досъдебно производство и разпитите ще бъдат при закрити врати.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

Преди да влязат, на един от моряците, по негово желание, беше направен бърз тест за COVID-19, който бе отрицателен. Екипажът е настанен в хотел в Каварна. 

Корабът "Vera Su", плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът превозва 2800 тона торове на гранули.

"Има готовност за активиране на сили и средства за започване на разтоварването на моторен кораб VERA SU". Това съобщи вицеадмирал о.р. Румен Николов, главен директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“.

Мисията възможна: Евакуираха успешно моряците от заседналия кораб „Vera Su”

Той заяви, че началото на операцията зависи от хидрометеорологичната обстановка в района на защитена местност Яйлата, където на 20-и септември заседна 32-годишният плавателен съд. Според Николов няма изменение в позицията на кораба, който бе осигурен с допълнителни котви.

"Във Варна пристигнаха надуваемите баржи, изпратени от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). Те ще бъдат използвани за прехвърляне на част от товара на VERA SU, до който е достигнала вода. Планира се и има готовност за разтоварване на сухата част от товара на кораба", съобщи още Николов. 
БТА