Край местността заседна корабът Vera Su
Обявеното бедствено положение в местността Яйлата, край която заседна товарният кораб Vera Su, се удължава с още месец.

Това гласи нова заповед на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева. Разпореждането за новия срок на въведения режим за част от територията на общината влиза в сила от 7 октомври. За първи път мярката бе въведена на 30 септември за седем дни.

Трима души от „Vera Su” искат да слязат на брега

Поради опасността за здравето и живота на корабния екипаж и за настъпването на значителни неблагоприятни последици за околната среда остава в сила въвеждането на общинския план за защита при бедствия, са посочените мотиви в заповедта.

Яйлата обхваща национален археологически резерват и защитена местност. Достъпът до резервата е прекратен за всички с изключение на специалистите, ангажирани в дейностите.

Убеждават екипажа на „Vera Su" да слезе на сушата, моряците отказват

Мерките за временните ограничения ще се изпълняват от структури на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областната дирекция на МВР в Добрич, Гранична полиция, община Каварна, ИА "Морска администрация" и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Очаква се трите баржи, които ще се използват за разтоварването на заседналия кораб, да пристигнат във Варна в ранния следобед, съобщи директорът на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към "Морска администрация" Румен Николов.

Той припомни, че плавателните съдове са осигурени от Европейската агенция по морска безопасност и ще пристигнат у нас от Италия. "Състоянието на кораба е стабилизирано, няма някакви претенции по отношението осигуряването на храна и медикаменти за екипажа", каза още Николов. Той допълни, че разтоварването на горива и смазочни материали от плавателния съд е приключило.

Корабособственикът е дал възможност за осигуряване, най-вероятно за негова сметка, на фирма, специализирана за спасителни дейности на такива кораби, съобщи още Николов.

По думите му очаква се днес тя да извърши оглед и да представи план за понататъшните си действия.
БТА