/ БГНЕС
В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб Vera SU не е открито замърсяване на водата, съобщи министерството на транспорта. Това е станало ясно след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Янев със заповед за кораба „Vera Su“

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага.

Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба, допълват от министерството.

Оглеждат какво е състоянието на кораба край Камен бряг, чакат баржове за претоварване
 

По-рано през деня служебния министър на транспорта Христо Алексиев очерта трите основни задачи, които предстоят - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемане на показания от прокуратурата на част от екипажа.

Очаква се моряците на "Vera Su" да бъдат разпитани. Катер на "Гранична полиция" трябва да свали на брега част от екипажа на товарния кораб, след което те ще бъдат върнати обратно на борда.