/ Thinkstockphotos
Саудитска Арабия прие нов закон, криминализиращ сексуалния тормоз, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на саудитската информационна агенция.

Консултативният съвет към правителството е одобрило в понеделник проектозакон, предвиждащ наказания до пет години затвор и глоба от 300 000 риала (80 000 долара) за извършителите. Проектозаконът е одобрен от правителството.

За първи път в историята: Седмица на модата в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

"Това е много важна добавка към законодателната история на кралството", заяви Латифа ал Шалан, член на Консултативния съвет. "Така се попълва една голяма празнина в законодателството и се създава средство за възпиране", добави тя.

Затвориха женски фитнес в Саудитска Арабия заради „неприлично“ видео

Законът, състоящ се от осем члена, има за цел "да се бори със сексуалния тормоз, да възпрепятства, да наказва извършителите и да защитава жертвите, за да съхрани интимността, достойнството и личната свобода, които са гарантирани от ислямския закон", се подчертава в декларация на Консултативния съвет.

Жените в Саудитска Арабия вече имат право да посещават стадионите (СНИМКИ)

Историческата отмяна на забраната жените да шофират е предвидена за 24 юни в рамките на силно отразената в медиите кампания за либерализация, инициирана от младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който сам се определя като реформатор.

Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

Принцът също така отмени забраната на киносалоните, разреши концерти, на които да присъстват и мъже, и жени, и ограничи правомощията на религиозната полиция, дълго време всявала страх в Саудитска Арабия.

След 35 години забрана кинопрожекция събра въодушевена публика в Саудитска Арабия

Тези реформи обаче бяха засенчени от вълната арести на правозащитници, сред които феминистки, започнала миналата седмица, отбелязва АФП.
БТА