/ Thinkstock/Getty Images
За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика, предадоха АФП и Ройтерс.
 
Интересът към американския екшън "Черната пантера", показан в киносалон в столицата Рияд, беше толкова голям, че билетите от 75 риала (20 долара), пуснати в продажба онлайн, се изчерпаха за минути. Въодушевените зрители си правеха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани напитки.
 
В Саудитска Арабия прожектираха филм за първи път от десетилетия
 

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала "Крал Абдула" в Рияд, се състоя пробна прожекция. В близките месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на миналия век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони.

Салонът с 250 места в Рияд се управлява от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт - първата фирма, получила лиценз за тази дейност в Саудитска Арабия. Отмяната на забраната за кината миналата година е част от редица обществени реформи, подети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.
 

След десетилетна забрана Саудитска Арабия разреши ходенето на кино

Преди основния филм вчера зрителите изгледаха кратко видео за заснемането му, клип с интервю на принц Мохамед за американска телевизия и реклама на Кока-Кола, в която жени шофират.
 

Генералният директор на Ей Ем Си Адам Арън каза, че екшънът "Черната пантера" не е избран случайно - в него се разказва за млад принц, който преобразява една велика страна. Две сцени, в които героите се целуват, изглежда са били премахнати за прожекцията.

За първи път в историята: Седмица на модата в Саудитска Арабия (СНИМКИ)
 

Докато много саудитци се радваха на отпадането на кинозабраната, някои призоваха хората да не ходят на кино, тъй като това продължава да е "харам" (забранено). "Ако Аллах го забранява, а владетелят го разрешава, кого следвате? Помнете, че наказанието в отвъдното е по-строго и е вечно, докато този свят е преходен и краткотраен", гласи коментар в Twitter.
 
Жените в Саудитска Арабия вече имат право да посещават стадионите (СНИМКИ)
 

Населението на Саудитска Арабия надхвърля 32 милиона души - повечето под 30 години - и властите планират до 2030 г. да открият около 350 кина с общо над 2500 екрана с очакване годишните приходи от продажба на билети да възлизат на близо 1 млрд. долара.
БТА