За да задоволи "филмовите нужди" на населението, Саудитска Арабия планира да отвори около 350 киносалона с над 2500 екрана до 2030 година
За да задоволи "филмовите нужди" на населението, Саудитска Арабия планира да отвори около 350 киносалона с над 2500 екрана до 2030 година / ThinkStock/Getty Images
След над 35-годишна забрана жителите на Саудитска Арабия отново ще могат да ходят на кино, предаде Ройтерс.
 
Сключено от местните власти споразумение с "Ей Ем Си Ентъртейнмънт Холдингс" предвижда отварянето на до 40 киносалона през следващите пет години. Първият киносалон ще отвори врати в столицата Рияд на 18 април.
През 70-те години на миналия век в консервативната монархия има кина, но влиятелните духовни водачи успяват да ги затворят.

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)
 
Миналата година правителството оповести, че ще отмени забраната в рамките на амбициозните социални и икономически реформи, насърчавани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
Според неназован източник в киносалоните, за разлика от други обществени места, няма да има полово разделение.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия
 
Жителите на Саудитска Арабия са "жадни" потребители на западните медии и култура. Въпреки забраната на кината холивудските филми си проправят път към домовете им и се дискутират оживено.

Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана
 
За да задоволи "филмовите нужди" на населението, Саудитска Арабия планира да отвори около 350 киносалона с над 2500 екрана до 2030 г., надявайки се на годишни приходи в бокс-офиса от порядъка на 1 милиард долара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА