/ БГНЕС, архив
Прокуратурата в Рияд съобщи, че за пръв път иска да вземе на работа саудитки в момент, когато Саудитска Арабия се стреми да благоприятства трудовата заетост на жените в рамките на план за икономически и социални реформи, предаде Франс прес.

"Има налични щатни места за жени в прокуратурата на длъжност лейтенант-следовател", обяви канцеларията на генералния прокурор.

За първи път през януари: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Съобщението се вписва в програмата за реформи "Визия 2030" на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, в която е заложено жените да станат близо една трета от трудово активното население спрямо сегашните 22 процента.

Жена бе назначена на висш държавен пост в Саудитска Арабия

Неотдавна имиграционните служби съобщиха, че са получили 107 000 кандидатури за 140 свободни места за жени в летищата и на граничните пунктове.

Миналата година крал Салман разреши на жените да шофират от юни, а миналия месец Саудитска Арабия за пръв път позволи на жените да присъстват на футболни мачове.

Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

Саудитките обаче все още се нуждаят от разрешение от мъжки роднина - обикновено баща, съпруг или брат - за да следват, да пътуват и да извършват редица други дейности.
БТА