Саудитска Арабия жена
Саудитска Арабия жена / ThinkStock/Getty Images
По пътищата на Саудитска Арабия за пръв път се появиха табели с указания на транспортните власти, насочени и към двата пола, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия". Телевизията показа първите пътни табели от този тип. Те са предвидени за всички водачи без изключение, предаде ТАСС.

В Саудитска Арабия жените ще избират сами как да се обличат
 
"Уважаеми братя и сестри", обръща се саудитската автомобилна инспекция към водачите. "Настойчиво ви приканваме да спазвате правилата за движение по пътищата в името на собствената си безопасност и на това да бъдат опазени животите на водачите и на другите превозни средства", пише на една от табелите.

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече приема на работа жени 
 
Саудитска Арабия ще разреши на жените да шофират
ThinkStock/Getty Images


Табелите са част от подготвителни мерки по пътната мрежа, свързани с това, че от 24 юни саудитките за пръв път в историята на страната си официално ще могат самостоятелно да управляват леки автомобили, посочва БТА. Окончателното решение да им бъде разрешено това беше прието на 8 май. В специално съобщение по този повод на саудитското Управление на автомобилното движение се казва, че "вече са напълно систематизирани всички изисквания към жените, управляващи автомобили на територията на кралството".

За първи път през януари: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)
 
На 26 септември саудитският крал Салман подписа указ, разрешаващ на жените да получават шофьорска книжка и да управляват леки автомобили. Саудитките от много години искаха да получат това право, но строгият обществен морал в саудитското общество всячески пречеше на това. Жените, посмели да седнат зад волана, биваха строго наказвани.
БТА