/ Guliver/Getty Images
Жените вече няма да са задължени да покриват главите си с абая
Жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е "скромно и благоприлично". Това обяви престолонаследникът принц Мохамад бин Салман пред американската телевизия Си Би Ес, предаде Ройтерс.
 
За първи път през януари: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете, казва принцът реформатор. Това обаче не уточнява специално черна абая или черно покривало за главата - решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят, добавя той.
 
Миналия месец високопоставен саудитски духовник каза, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.
 
Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана

Не е ясно дали тези изявления са сигнал за промяна в принудителните правила за обличане на жените в кралството, отбелязва Ройтерс. След като Мохамад бин Салман бе обявен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия започна процес на увеличаване на правата на жените - позволено им бе да посещават публични спортни прояви, а от лятото - и да шофират.
 

Guliver/Getty Images


Прокуратурата на Саудитска Арабия вече приема на работа жени 

На 8 март група жени отбелязаха в Джеда Международния ден на жената, като се възползваха от едно новопридобито право - бягаха за здраве, без да обръщат внимание на слисаните минувачи, отбелязва Ройтерс.
 
Вчера саудитският престолонаследник пристигна на посещение в Съединените щати, като днес ще бъде приет от президента Доналд Тръмп.
БТА