/ iStock/Getty Images
Очаква се днес премиерът Кирил Петков да депозира оставката на правителството. Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри. Очаква се в следващите дни държавният глава Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена формация„Продължаваме Промяната“, а съпредседателят ѝ и премиер Кирил Петков заяви, че партията ще се опита да води разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание. Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори. 

Вече започнаха предположенията, условията, заявките за коалиции и преговори, както и липсата на възможност за каквито и да е било такива.
 
Кирил Петков внася оставката на правителството
 

Петков: Никога не трябва да правим сделка с Борисов, Доган, Митрофанова и Трифонов

От „Демократична България” заявиха, че трябва да бъдат направени усилия да се направи правителство в настоящия парламент.

"Хората не искат да ходят на избори и смятат, че трябва да бъдат загърбени еготата на няколко човека, за да може да се намери пробив в тази ситуация. Смятам, че това е възможно да се случи”, посочи пред NOVA съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

„Самият Кирил Петков няколко пъти каза, че е ако въпросът да се състави правителство дори без той да е премиер, той е готов на такава отстъпка”, каза още той.

„Днес съм свикал заседание на Националното ръководство на партията ще обсъдим всички въпроси. Смятам, че е правилно да се даде правото на мандатоносителя да направи заявката. Нека от ПП кажат кого биха предложили за кандидат за премиер. И Асен Василев става, има и други хора, които имат качества”, съобщи депутатът.

По думите му е ГЕРБ и ДПС е най-добре да стоят в опозиция. „Много лошо впечатление ми направи как този груб човек Еди Рама се изказва отвратително за нас българите. В един момент с Борисов се оказаха приятели. Имам чувството, че тези хора са много близки по манталитет”, коментира Атанасов.

„Знам каква е мечтата на Борисов. Той иска да бъде Ахмед Доган в Банкя - да стои и да командва от там по телефона”, каза още той.

Петков: Беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова

Според него за последните 6 месеца правителството е направило „изключително полезни неща за България”. „Имаше обаче една много добри организирана пропагандна машина, командвана от ГЕРБ и подпомагана от ДПС, която постоянно се занимава с това да се неглижират успехите и вниманието да се фокусира върху провали. Ако правим съпоставка с това, което Борисов направи за 12 години, той наистина трябва да се скрие”, смята Атанасов.

Той коментира и поведението на Румен Радев. „Президентът иска да дърпа конците зад кулисите. Още когато беше съставено това правителство, заявих, че е най-добре той да се оттегли от полето на изпълнителната власт, където беше чрез служебните правителства. В началото на управлението на това правителство смяташе, че трябва да се държи като патрон и да дава указания. И когато от правителството предприеха действия за разграничаване на него това не му хареса”, каза Атанасов.

Депутатът посочи още, че „в желанието си Радев да демонстрира сила често се занимава с неща, които не са му работа и прекалява”.

„Преди 10 дни настоях президентът да даде публично доказателство за това, че се купуват депутати. Тошко Йорданов може да си позволи да говори такива неща, но е недопустимо държавният глава да уронва престижа на висшия орган на държавна власт, който се избира пряко от народа”, добави той.

Запитан дали, ако се стигне до избори, е възможно „Демократична България” да се яви с общи листи с „Продължаваме Промяната”, Атанасов отговори, че още миналия път от ДБ са предложили на ПП да се явят заедно. „Това не беше прието с техните аргументи. Към настоящия момент трябва да се проучи общественото мнение. Аз знам, че по принцип концентрацията на сила, дава резултат. Трябва да преценим”, посочи той и съобщи, че към момента с ПП не са водени разговори за това.

Христо Иванов: Готови сме да продължим да работим за трансформацията на страната
 

Нинова: Един вот на недоверие няма да ни спре (ВИДЕО)

От БСП, пък, заявиха, че да се подновят преговорите с „Газпром” не може да бъде условие за това да подкрепят нов кабинет.

"Ние имаме решение на Националния съвет и аз казах, че настояваме да се водят преговори, тъй като е в интерес на бизнеса и българите. Това обаче не може да бъде условие, тъй като БСП не е търговски представител на никоя фирма от Русия, Щатите или Пакистан. Трябва да водим преговори с всички доставчици, които могат да бъдат от полза на българския бизнес”. Това заяви в „Здравей, България" Румен Гечев, представител на БСП.

„На този етап няма как да поставяме предварителни условия на мандатоносителя. Ще си позволя да кажа следното, че ако ние работим доста добре в икономическата сфера с колегите от ПП, виждате, че имаме външнополитечски различия. Някои от тях имат силно икономическо въздействие. Ние бихме настоявали при преговорите да сме внимателни с външнополитечските оценки, особено тези, които имат икономически последици. Приветстваме диверсификацията. Не два, нека да дойдат 20 кораба от САЩ. Това би било чудесно. Нека се конкурират, за да може българският бизнес да получи най-достъпни цени”, каза още Гечев. 

По думите му без БСП трудно ще може да бъде направена нова коалиция.

„В България протичат процеси, които са свързани с геополитечските конфликти и размествания в света. Те не са лични, както някои се опитват да ги представят. Става дума за сериозна политическа битка. БСП е проблем за някои хора. Това е единствената бивша соц.-комунистическа партия, която участва във властта и е на политическия терен в Източна Европа”, допълни още Гечев.

И поясни, че от левицата са против износа на оръжия както за Украйна, така и за Русия.

„Не искаме да участваме в този конфликт. Износът на оръжие не е в противоречие на международното право. Страните членки на НАТО изнасят оръжие за Украйна. Възниква въпросът - този, който атакува износа на евентуално оръжие, какво иска да внуши - че България нарушава  международното право? Ако страната ни изнасяше оръжия, тя не би нарушавала правото. Тогава атаката не е срещу Корнелия Нинова, а срещу БСП. Нинова като вицепремиер и министър на икономиката отговоря за износа на оръжия, но тя подписва последна. В комисията влизат Министерство на отбраната, военното контраразузнаване – там влиза ДАНС. Шефовете на Агенция „Национална сигурност” се назначават от Президентството. Чак накрая се подписва вицепремиер”, обясни Гечев.

„От БСП смятаме, че трябва да се потигне праителство, но не на всяка цена. Трябва да постигнем съгласие", заключи той.
 

Кирил Петков: Ще си отвоюваме България обратно (ВИДЕО)

Нашият премиер се казва Кирил Петков. Към момента не планираме смяна на подхода”, посочи от своя страна депутатът от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев.

„От дискусията за вота на недоверие стана ясно, че държавата е добре управлявана, макроикономическите показатели са повече от добри. Основанията на вота бяха направени на пух и прах. Няма основание за смяна нито на премиера, нито на кабинета. В голямата си част кабинетът работи много добре”, каза още той.

Депутатът коментира думите на Йорданов за желание за преговори, ако Петков не бъде премиер. „Г-н Йорданов прави това, защото знае, че ако отиде на избори, партията ИТН няма да влезе. Опитва се по всякакъв начин да се задържи във властта. Неговото условие е да се обезглави лидерството в ПП. Това не е потенциален сценарий”, категоричен беше Сабрутев.

И запита: „Според вас би ли било по-различно ново правителство със старите партньори, при условие че вече видяхме какъв е принципът на работа на ИТН? Не забравяйте, че това е трети парламент, в който се получават подобни саботажи. Би ли едно ново правителство с ИТН по-стабилно от предишното?”.

„Това, което целим, е да намерим народни представители от ИТН, които искат да продължат делото, което започнахме и които искат да напаравим всички тези хубави неща за държавата, които планирахме", каза още той.

„Народните представители трябва да бъдат свободни хора. Народът ни е гласувал доверие, за да влезем в парламента и да управляваме държавата. Ако ние трябва да слушаме някой, особено човек, който стои в тъмна стая и се появява от време на време на черния екран, не мисля, че това е добър вариант”, коментира Венко Сабрутев.

Йорданов: Ние бяхме прогонени от тази коалиция (ВИДЕО)

Той беше категоричен, че в „Продължаваме Промяната” няма еднолично управление.

„Това, което направихме е, че спряхме кранчетата и се оказа че има пари за много по-високи лекарски и учителски заплати, за по-високи пенсии и безплатни детски градини”, добави той.

Според него от партията не искат държавата да влиза в спиралата на кризите. „Първи приоритет в този момент е продължаване на работата на този кабинет. Това, което предстои днес и утре, е връчване на мандат за съставяне на правителство. Към момента това е темата на деня”, отбеляза той.
 
nova.bg