Това е историческо събитие, след като това е първият успешен вот на недоверие в съвременната история на България
Депутатите решиха съдбата на кабинета "Петков", след като във вторник се проведоха дебатите по мотивите за вота на недоверие. "За" бяха 123, а 116 бяха "против". "Въздържали се" народни представители нямаше. Така правителството не издържа вота на недоверие.

Ето и първите коментари в кулоарите на парламента:

"Искам да заявя ясно, че този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че спечелим тази битка да отвоюваме държавата си, да имаме една държава без мафия, да имаме една нормална и европейска България", обърна се Петков към народните представители.

Петков: Беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова

"Това беше най-логичното нещо да се случи днес - задкулисието си показа всичките нюанси и неговото представителство в Народното събрание. Нямаше нито един човек, който гласува срещу нас, който да вземе собствено решение спрямо това, което вярва. Чуваше се от различните парламентарни групи как се казва: "Сега натиснете "Да", сега натиснете "Не", коментира вота на недоверие Петков.

Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и Митрофанова. Това заяви Кирил Петков секунди след като мина вотът на недоверие в парламента, със 123 гласа "за" и 116 гласа "против".

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов с коментар от кулоарите на парламента след падането на кабинета „Петков”.

"Единственото нещо, за което сме готови, е да продължим да работим за сериозната трансформация на страната. Ако в крайна сметка се стигне до избори - готови сме затова", подчерта той. Иванов обясни, че отговорността ще бъде изцяло в коалицията.

Христо Иванов: Готови сме да продължим да работим за трансформацията на страната

Гласувах против, не защото лидерите на "Продължаваме промяната" ми наредиха, а защото съм служител на народа и моите причини са съвсем прости, нормални и човешки: надеждата в очите на протестиращите, желанието за нормалност, думите на хората отвън, хората, за които аз работя - думи, които аз чувствам като завет: "омръзна ни цял живот да протестираме.

Тези не трябва да пипат власт - моля ви, не се предавайте, разчитаме на вас, мафията - вън, трябваше да му дръпнете вратовръзката по-силно, предстоят по-хубави времена.

Промяната вече е започнала не с хората в парламента, а с тези извън него - те поискаха промяната и те ще бъдат гаранта това да се случи, независимо от всичко, защото техният глас е прекалено силен, за да бъде заглушен дори от тази трибуна. Продължаваме промяната с българския народ - заедно". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в обяснението си за отрицателен вот.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов също коментира падането на кабинета "Петков".

"Представете си какво дъно удари това правителство, за да ни принуди да направим това нещо при положение, че няхме коалиционни партньори", подчерта той. "Прогони ни ни, защото ние бяхме прогонени от тази коалиция", каза Йорданов. 

Йорданов: Ние бяхме прогонени от тази коалиция

Той обясни, че лицемерието в този парламент е издигнато на невероятно високо ниво. "Кирил Петков трябва да научи нещо много простичко - в парламента има представители на политически сили. Преговори се водят с политически сили - не с всеки един депутат по отделно, защото те не са проститутки, за да бъдат купени", каза още той.

Йорданов обясни, че ако "Продължаваме промяната" вземе мандат и ако изпратят покани да разговарят с политическите сили - вероятно "Има такъв народ" ще проведе разговори.

От една страна са хората около г-н Пеевски, ГЕРБ, "Възраждане", част от групата ИТН, които искат мафия, задкулисие, кюлчета, пачки, всичкото това да продължи. Така коментира вотът на недоверие вицепремиерът Асен Василев.

Василев: В крайна сметка гражданите трябва да имат избор и да пуснат бюлетина

В крайна сметка гражданите трябва да имат избор и да пуснат бюлетина и да кажат искаме това или другото, коментира още той.

"99-ят кабинет падна с вот на недоверие и това ще си остане историческо събитие". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Готови сме с проект на решение за одобрение на преговорната рамка, който вече сме подписали, който е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени“, каза Атанасова по повод на френското предложение за разрешаване на спорните въпроси между София и Скопие.

Атанасова: ГЕРБ има проект на решение за одобрение на преговорната рамка

Атанасова покани всички партии, които вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят.

"Ние ще управляваме само самостоятелно". Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов минути след като беше гласувано недоверие на кабинета „Петков“, цитиран от БГНЕС.

ГЕРБ ще върне втория мандат за съставяне на кабинет, ако го получи

Ако ГЕРБ получи втория мандат, в случай, че Кирил Петков не успее да състави правителство, ще го върне. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след гласуването на вота на недоверие. „За“ вота гласуваха 123 депутати, против бяха 116, без въздържали се.

"Аз вече няколко дни наблюдавам Кирил Петков, че заявява с оптимизъм, че той ще осигурява 121 или повече народни представители, които ще подкрепят следващото му правителство", коментира още Атанасова. Тя определи внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие като нормална конституционна процедура.

Костадинов: „Възраждане” ще управлява само самостоятелно

Костадинов подчерта, че в този парламент няма да преговаря с нито една партия, защото това ще се сметне за предателство от неговите избиратели.

"Виждаме, че новата коалиция претърпя първи крах, защото сутринта видяхме, че няма готова кандидатура (за нов председател на Народното събрание - бел. ред.)". Това заяви заместник-председателят на НС и депутат от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов.

Мирослав Иванов: Сутринта видяхме, че новата коалиция претърпя първи крах

Той коментира, че утре отново е включена точката за избор на нов председател на НС. И допълни, че е възможно отново да предложат Никола Минчев. "Г-н Минчев се справя прекрасно и за нас е един от най-способните хора, които може да заемат този пост", посочи още той.

„Има такъв народ”, „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС направиха абсолютен безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интереса си. Ще продължим с поведението, което ви е познато в последните 6 години.

Нинова: Един вот на недоверие няма да ни спре (ВИДЕО)

Изпитали сме цялото жило на този модел на управление. Един вот на недоверие няма да ни спре. Продължаваме!”. Това заяви Корнелия Нинова в кулоарите на парламента след гласувания вот на недоверие, който свали кабинета „Петков".

Тя подчерта, че в следващата една седмица задължително трябва да бъде приета актуализацията на бюджета. „Искам да обърна внимание преди раздаването на мандати на нещо важно, на което държим от самото начало.

"ДПС внесе предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания". Това заяви по време на брифинг в парламента Мустафа Карадайъ, председател на парламентарната група и на ДПС.  

Карадайъ: Внесохме в Народното събрание предложение за РСМ

"Виждаме от една година тези министри, чиято оставка приехме, не направиха нищо в тази посока. По-скоро можем да кажем, че те се опитваха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говориха едно, а в България - обратното", коментира Карадайъ. 

"Не подготвяме нова партия, това са спекулации:, каза пред журналисти в парламента министърът на спорта в оставка Радостин Василев, след като парламентът подкрепи вота на недоверие срещу кабинета със 123 гласа „за“ и 116 „против“. 

Радостин Василев: Не подготвяме нова партия, това са спекулации

Василев посочи, че не е получавал покана да се присъедини към „Продължаваме Промяната“, след напускането му от „Има такъв народ“, както и че не е обмислял такъв вариант.

Заедно с Василев от партията на Слави Трифонов си тръгнаха и шестима народни представители, които подкрепиха правителството по време на днешното гласуване в пленарна зала.

“С ИТН, представена от Слави Трифонов и Тошко Йорданов, няма място за повече разговори, но с всички депутати, които искат да изпълнят интересите на гражданите, ще проведем разговори”. Това каза от кулоарите на парламента председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Гюров: Няма място за повече разговори с „Има такъв народ“ (ВИДЕО)

Той каза, че не е бил изненадан от резултата от вота на недоверие. “Мисля, че беше ясно накъде отиват нещата, нямаше изненади при гласуването”, каза Гюров и допълни, че “Продължаваме Промяната” са готови да започнат нов кръг от преговори и консултации с парламентарните сили, с които са в коалиция, както и с депутати, които “са готови да застанат на правилната страна”.

„Днес победиха тези, които не искат България да се променя”. Това заяви образователният министър Николай Денков.

Денков: Победиха тези, които не искат България да се променя (ВИДЕО)

„Ние искаме България да се промени, знаем как, виждали сме как работи демокрацията в развитите държави, знаем как работи икономиката на развитите държави. Искаме нашата страна по същия начин. Имам деца, имам внучка, искам тя да живее в нормална държава”, каза още той.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта се появи на протеста в подкрепа на правителството.

"Парламентът продължава своята работа", каза той, На въпрос дали му е допаднала политиката, той отговори, че преди около 3 месеца е имал среща с премиера Кирил Петков, на която е бил попитан дали съжалява.

Ицо Хазарта: Много по-рано трябваше да застана срещу тази сган (ВИДЕО)

"Аз му казах - да, съжалявам. Съжалявам, че много по-рано трябваше да застана срещу тази сган. По-добре късно, отколкото никога", подчерта Петров. Той обясни, че е очаквал кабинетът "Петков" да падне.

Вицепремиерът Калина Константинова, която дойде на митинга в подкрепа на правителството след гласувания вот на недоверие, отбеляза постигнатото за интеграцията на бежанците от Украйна.

Константинова отбеляза постигнатото за интеграцията на бежанците от Украйна

"Нямаше хуманитарна криза, посочи тя и допълни, че кабинетът се е справил, макар да не е имало готови заварени механизми. 15 % от всички украински бежанци на територията на България в трудоспособна възраст са започнали вече работа", посочи още тя.

"Националната ни сигурност, както и капацитетът на Българската армия, може да бъдат застрашена, ако големите проекти не се случат. 

Заков: Националната ни сигурност може да бъдат застрашена (ВИДЕО)

А служебно правителство много трудно би могло да ги движи". Това заяви военният министър Драгомир Заков след гласуването на вота на недоверие към кабинета „Петков”.

"Правителството постигна големи успехи в социалната сфера". Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, минути след като Народното събрание подкрепи вота на недоверие към правителството със 123 гласа „за“ и 116 „против“. 

Гьоков: Депутатите да проявят разум и да подкрепят заложените в актуализацията социални мерки

„Не се срамувам от нищо, което е направило това правителство“, заяви Гьоков. Според него цялото правителство, а и „БСП за България“ като коалиционен партньор в него, от чиято квота е той, са се стремели да водят предвидима и устойчива във времето политика.

Проведе се късно заседание на ръководството на партия "Продължаваме промяната" и депутати от парламентарната група. "С парламентарната група потвърдихме нашите ясни виждания, че ни водят принципите и основополагащата мотивация България да бъде изкарана от задкулисието".

Това заяви премиерът и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. По-рано днес вотът на недоверие срещу правителството, внесен от опозицията от ГЕРБ-СДС на тема икономическа и финансова политика, бе подкрепен от парламента с 123 гласа „за“ и 116 „против“. 

„Някакви хора, които не са в парламента, контролират депутатите си. Това искаме да бъде нещото, които никога няма да се повтаря за България“, каза Петков за гласувания вот на недоверие към кабинета. 

Кирил Петков посочи още, че това може да стане, ако „Продължаваме Промяната“ победи на следващите избори и получи мнозинство от над 121 депутати. 

Междувременно привърженици на ВМРО и ГЕРБ породиха напрежение пред къщата на Бойко Борисов в Банкя. Повод за сблъсъците стана решението на ГЕРБ да подкрепи френското предложение за вдигане на ветото на Северна Македония за старта на преговорите за членство в ЕС. 

Сблъсък между привърженици на ВМРО и ГЕРБ пред къщата на Борисов в Банкя

Джамбазки обясни, че ВМРО са търсили среща с бившия премиер, за да обсъдят решението на ГЕРБ, но тъй като не са успели да установят контакт, са отишли пред неговата къща.

“Дойдохме да се видим с него, той от своя страната беше организирал свои съмишленици, които да го защитават”, каза Ангел Джамбазки. Двете групи стигнаха до словесни нападки и физически сблъсък, които доведоха до няколко разкъсани тениски.
DarikNews.bg/БТА/nova.bg/БГНЕС