Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и Митрофанова. Това заяви Кирил Петков секунди след като мина вотът на недоверие в парламента, със 123 гласа "за" и 116 гласа "против".

Правителството не оцеля при вота на недоверие

"Искам да заявя ясно, че този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че спечелим тази битка да отвоюваме държавата си, да имаме една държава без мафия, да имаме една нормална и европейска България", обърна се Петков към народните представители.

"Това беше най-логичното нещо да се случи днес - задкулисието си показа всичките нюанси и неговото представителство в Народното събрание. Нямаше нито един човек, който гласува срещу нас, който да вземе собствено решение спрямо това, което вярва. Чуваше се от различните парламентарни групи как се казва: "Сега натиснете "Да", сега натиснете "Не", коментира вота на недоверие Петков малко по-късно пред NOVA.

"Борисов днес каза, че дава 59 човека - като някакви овце, не ги пита какво мислят. Всичките тези 59 човека са зависими от човек, който не е в парламента. ИТН - този, който излиза от тъмното с голата глава и говори като някаква икона на злото. Делян Пеевски се появи само и единствено да натисне "да", човекът отзад, който стои е Доган. Никой един от тях не е свободен да вземе самостоятелно решение. Още един човек реши самостоятелно да не се яви в днешния ден - депутат от "Възраждане" (Елена Гунчева - бел. ред.) . Преди целия проблем с Шипка, лидерът на "Възраждане" Костадинов прекара доста време с Митрофанова (Елеонора Митрофанова, руския посланик в България - бел. ред.). Руският интерес се прекара през "Възраждане".

"Няма нищо официално, което да свързва ДПС и "Възраждане", заяви той и допълни, че днес те са се явили заедно както на протестите, така и са гласували на вота еднакво.

"Това, което изглежда като неописуема коалиция, това е всъщност е коалиция на задкулисието".

„Хората, които „бяха обещали да изтръгнат ГЕРБ от ИТН”, днес натиснаха бутоните. Това, което изглежда като неестествена коалиция, е коалицията на задкулисието”, е мнението му.

Той призна, че правителството е сгрешило в комуникационната стратегия с хората.

Относно президента, Петков каза: „Много харесвах Радев миналата година, защото ми се стори, че иска да отвоюва България от задкулисието. Но в последните седмици не го разбирам”, сподели той.

Петков се обърна към Слави Трифонов с думите: „Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Довиждане!”.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът каза: „Греховете, които имаш, кражбите, които си извършил, ще те настигнат. Не може много време да продължаваш да играеш тази игра. Ако днес се чувстваш по-комфортно, това е временно”.

„Вие сте там от 30 години. Този път има една огромна сила – ПП, ДБ – те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”, уточни той за Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Петков беше категоричен, че „Продължаваме Промяната” никога няма да направи сделка с тези хора. „Ние сме тук за дългата игра и ще се борим, докато отстоим независимия парламент, в които законността е тази, която определя”.