"ДПС внесе предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания". Това заяви по време на брифинг в парламента Мустафа Карадайъ, председател на парламентарната група и на ДПС.  

"Виждаме от една година тези министри, чиято оставка приехме, не направиха нищо в тази посока. По-скоро можем да кажем, че те се опитваха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говориха едно, а в България - обратното", коментира Карадайъ. 

Правителството не оцеля при вота на недоверие

Той посочи, че днешното заседание на правителството е доказателство за това. Правителството не можа да вземе решение, което да внесе в Народното събрание, каквато е нормалната логика и процедура.

"Има изпратена информация от Министерството на външните работи, с която ние сме се запознали. Във връзка с тази информация, ние внесохме това предложение в парламента", каза Карадайъ. По думите му европейското бъдеще на страните от Балканите е и трябва да е неотменим приоритет на България. 

Карадайъ припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС, при наличие на консенсус между всички партии, се е достигнало до качествено нов етап за страните от Западните Балкани. 

От тази гледна точка ние свършихме онова необходимо условие, че да има внесено предложение в Народното събрание, за да може Народното събрание да се произнесе. Всички онези приказки, че някой ще чака Народното събрание да се произнася, без да е внесъл каквото и да било предложение, нямаше как да се случат - поредната мимикрия на вече заминаващото си правителство, коментира той. 

Относно бъдещи разговори с представителите на „Продължаваме Промяната“, за които се очаква да получат първия проучвателен мандат, Карадайъ посочи, че в Конституцията ясно е описана процедурата. "Нашият призив от последните 12 години, а и от последната една година, е да възстановим нормалността, демокрацията и държавността", отбеляза той. 
БТА