/ БТА
"Не може Радев да се упражнява в риторика, а да не иска да свика КСНС", коментира премиерът
Премиерът Кирил Петков с коментар от кулоарите на парламента преди гласуването вота на недоверие към правителството.

"Никога не трябва да правим сделка с Борисов, Доган, Митрофанова и Трифонов. То не е просто "да" или "не" за Северна Македония - имаме протокол и рамкова позиция за Република Северна Македония, заключение на Съвета на Европа. Аз ще спазя обещанието си решението за РСМ да бъде взето от Народното събрание", подчерта Петков.

ДПС и „Възраждане” се събраха на антиправителствения протест (СНИМКИ)

"Това, което показа днес Борисов е - излиза пред медиите с говорене - отзад блокира процеса", обясни той. "Не могат да ме накарат през хватки и да прехвърлят решенеито при мен и да си прескоча обещанието към българския народ", каза премиерът.

Премиерът обясни, че утре отново е свикана Външната комисия за френското предложение за РСМ и България, за да види колко дни поред те ще са готови да блокират този процес и да няма реален дебат по реалните въпроси.

"Това, което президентът направи също неодобрявам. Не може той да се упражнява в риторика, а да не иска да свика КСНС", коментира Петков. Той допълни, че КСНС е единственият формат, където има опозиция, коалиция, служби и това е отговорното отношение на един президент в този момент.

Фалстарт: Външната комисия отложи заседанието за френското предложение за РСМ и България

"А той само хвърля отделни реплики отстрани и се опитва да прехвърля отговорността", подчерта Петков и ясно заяви неговата позицията за френското предложение за РСМ и България, а именно, че трябва да се промени Конституцията на Република Северна Македония, за да започне преговорния процес.

"Имаме ясен механизъм за мониторинг срещу дискриминация и език на омразата", подчера той. "Продължаваме промяната" ще свика Изпълнителен съвет - ние не сме партия, на която лидера или лидерите пускат няколко смс-а и всичко се решава. Ние ще имаме реален дебат по реалните точки", каза още той.