Заседанието беше бламирано, след като от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха то да не се състои
Депутатите в Комисията по външна политика отложиха френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева заяви, че именно Министерският съвет е този орган, който трябва да внесе и да вземе това решение, преди да влезе в Народното събрание и след това да отиде в Брюксел. "Срам. Министър-председателят каза, че дори не го е чел. Моля да не се спекулира - да не правим циркове, абсолютно безсмислени. Днес ще бъде абсолютно безсмислено упражнение", заяви тя, като поиска прекратяване на заседанието. 

Кристиан Вигенин от БСП отговори на Захариева, че Народното събрание взима решения, които имат задължителен характер - да задължи министър-председателя да предприеме нужните действия. И напомни, че това вече е правено с бившия премиер Бойко Борисов: "Когато той трябваше да отиде в Брюксел и да вземе решение за мерките с миграцията. С негово съгласие, НС му забрани да подписва подобни решения. Това е процедура, която е правена, законна и абсолютно конституционно съобразна. Вие скрихте тази дискусия от българските граждани и е нещо, за което да ще си получите заслужено, за да се взимат решения зад гърба им, които имат ключов характер за българската политика. Опитахте се в последните седмици да злоупотребите с темата РСМ и от ГЕРБ, и от ИТН, от "Възраждане", обърна се Вигенин към Захариева.

Председателят на Външната комисия коментира след това в кулоарите след проваленото заседание заяви, че ще се свика извънредно заседание, за да може да се проведе дискусия. "Искахме да чуем анализ и свършеното от министър Генчовска до този момент, както професионалното представяне по целия пакет, така и имахме технически въпроси, които съответно не ни бяха обяснени", обясни тя.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев обясни, че видяното по-рано в пленарна зала - провален кворум за избор на нов председател на НС, се е повторило и в комисията. "Видяхме новата коалиция отново в действие. Не мога да разбера защо беше скрита министър Генчовска, имайки предвид, че тя е член на МС. И ГЕРБ, И ДПС казаха - искаме от МС. Те отказаха тя да бъде чута. Това е за мен е някакво мнозинство, което ще видим докъде ще е я докарат. Има много въпроси на комисията, на които тя трябваше да бъде чута. Днес чухме от Борисов, че иска бързо сваляне на ветото за Македония, но не каза нищо за условията, които ние искаме да защитят българския интерес. Трябва да бъдат българските условия защитени, но новото мнозинство имат друг план", подчерта той.

Депутатът и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов от своя страна коментира, че заседанието е било осуетено. "Имаме един проект и трябваше да се види какво може да се подобри, включително от министър Генчовска. Разочарован съм, че този разговор не се състоя публично. Рискуваме това френско предложение изобщо да не е масата. Да попитам ГЕРБ дали всъщност подкрепят, защото искат най-доброто решение, или емитират подкрепа, за да може с процедурни ходове изобщо да не стига до решение", смята той.  Според него френският президент Еманюел Макрон се е ангажирал българските условия да се включена. "Франция и ЕС застанаха зад България. Имаме пробив. Но с процедурни основания беше провалено това нещо", заяви още Иванов.

"За мен това е саботаж", допълни още Ананиев.

На заседанието трябваше да присъства и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която трябваше да бъде изслушана.

По-рано правителството отказа предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС