"Аз вярвам на президента Макрон и на Европейската комисия. До този момент всичко добро, което се е е случило в България, е било благодарение на ЕС. Френското председателство е дало най-добрата рамка за Северна Македония. По-добра от тази не може да се направи и е поело пълното пълния контрол в лицето на ЕК към изпълнението на всички точки". Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с френското предложение за Северна Македония.

По думите му точно в работата на българското и северномакедонското правителство не е свършено нищо за 6 месеца.

"Председателството е крачка напред към разширяването на страните от Западните балкани, а протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи и че ГЕРБ му пречат на честното лъжливо момче и който не е с него, е мафия", каза още Борисов.

"Сега разбирам, че е свикана днес Комисията по външни въпроси в 15:00 часа, едновременно със заседанието в Министерски съвет. Абе, човек, стига се страхува. Всеки може да си викне 2-3 хиляди души за агитка и пред тях да маха и да вика. Ела в парламента, ела в комисията, кажете какво ще направите, защо лъжете, че друг ви е виновен", се обърна към Кирил Петков той.

"Водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват да подкрепят предложението, ако се осмели този страхливец и лъжец Петков, ще има 59 депутата подкрепа и зелена светлина на РСМ и Албания", заяви Борисов.

"Петков да си свика веднага МС, да даде предложение, да дойде в парламента. Ако не го свика, председател на парламентарната група отива и разговаря с евроатлантическите партии и днес на Комисия на външните работи, с тези партии, ако се съгласят, заедно внасяме това предложение за РСМ. Ще поемем ролята на премиера на България, който се крие и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже "тоя лошия Бойко, защото е приятел с Путин, иска да ни свали. Това му е тъпата лъжлива физиономия", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Вотът е парламентарна практика. Корнелия Нинова и ДПС са ми искали 7 вота на недоверие, аз не съм ги нарекъл мафия, това е парламентарна практика", подчерта Борисов.

На въпрос как ще гласува довечера по време на вота на недоверие, Борисов отговори: "Естествено, против това пагубно правителство".