Проведе се късно заседание на ръководството на партия "Продължаваме промяната" и депутати от парламентарната група
Оптимист съм за България. Тези хора не се предават и ние няма да се предадем, ще си отвоюваме България обратно. Това каза пред журналисти премиерът в оставка Кирил Петков.

След като 123 народни представители подкрепиха вота на недоверие към кабинета, с което той, падна, Петков заяви, че отвън протестиращите пред сградата на Народното събрание са му казали „не се предавайте” и „помогнете ни да изтръгнем мафията от тази държава”. „Казаха „това е само една малка стъпка от един дълъг път и сме всички заедно”, сподели Петков.

По думите му това, което се случва днес, е безпрецедентно. „България и хората отвън си казаха „никога пак някакви задкулисни играчи да управляват тази държава”, така че мисля, че днес беше един много хубав ден за европейска България, за хора, които наистина вярват, че имаме по-добро бъдеще”, каза той.

Премиерът, министри и депутати се присъединиха към протеста в подкрепа на кабинета

Петков заяви, че хората вярват, че всеки един, който управлява, трябва да го прави от Народното събрание, „не трябва да е на диванчета, в сараи или някъде другаде”.

Той каза, че нещата въртят към нови избори, които мафията ще загуби. „Ние няма да преговаряме с нито една от политическите партии, с лидерите. Ще дадем още един шанс на независими депутати, ако решат да ни подкрепят, ако не — отиваме на избори. Няма средно положение”, категоричен е Петков.

Той заяви, че не става въпрос за съставяне на кабинет, а за „само хора, които са наяве, които са в тази сграда да взимат решения за тази държава”. „Омръзна ни някой отзад с конци и задкулисно да управлява. Това време свърши. Мисля, че българският народ ясно го заяви”, каза Петков.

Той подчерта, че е фикс идея България да бъде свободна, да бъде без задкулисие и „да не може някакъв си Слави да излиза от тъмното от време на време или по Facebook, или някакъв си Борисов, който си мисли, че има някакъв шанс още някой да го подкрепи”.

Петков е категоричен, че тези хора стават все по-слаби, поне от това, което е видял навън, а именно протеста в подкрепа на правителството. "С парламентарната група потвърдихме нашите ясни виждания, че ни водят принципите и основополагащата мотивация България да бъде изкарана от задкулисието".

Правителството не оцеля при вота на недоверие

Това заяви премиерът и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков, след късно заседание на ръководството на партията и депутати от парламентарната група. 

По-рано днес вотът на недоверие срещу правителството, внесен от опозицията от ГЕРБ-СДС на тема икономическа и финансова политика, бе подкрепен от парламента с 123 гласа „за“ и 116 „против“. 

„Някакви хора, които не са в парламента, контролират депутатите си. Това искаме да бъде нещото, които никога няма да се повтаря за България“, каза Петков за гласувания вот на недоверие към кабинета. 

Кирил Петков посочи още, че това може да стане, ако „Продължаваме Промяната“ победи на следващите избори и получи мнозинство от над 121 депутати. 
БГНЕС/БТА