Премиерът Кирил Петков, министри и депутати от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“ се присъединиха към митинга в подкрепа на правителството пред парламента.

Правителството не оцеля при вота на недоверие

Те бяха посрещнати с аплодисменти от гражданите, които са изпълнили площада, след като парламентът подкрепи вота на недоверие към кабинета със 123 гласа "за",  116 "против" и без „въздържал се“. 

БГНЕС

Заедно продължаваме напред, каза пред протестиращите Кирил Петков. "Ние сме с вас" - отговориха събралите се граждани. "Този вот е една малка стъпка към дългия път да си отвоюваме държавата, вие сте гаранцията, че тази държава ще изглежда по друг начин след следващите избори", каза Петков.

БГНЕС

"Всички вие ни давате огромна увереност, че това, което правим, има смисъл, каза пред гражданите председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов. Вашата подкрепа и енергия е гаранция, че тази война, която започнахме, не свършва днес, а до успешния й край", каза пред множеството доскорошният председател на парламента Никола Минчев.  

БГНЕС

"Важно е да се състави правителство, което да изведе до успешен край борбата срещу мафията", каза министърът на финансите Асен Василев. „Ако има мнозинство в парламента за такова правителство, то ще се състави, тази вечер нямаше. Но рано или късно българският народ ще гласува за такова мнозинство“, коментира Василев.

БГНЕС

"Резултатът е добър, четири гласа срещу мафията ще ги има на едни следващи избори", посочи той. "Единственият кабинет, който ще направим, ще е кабинет, който да изрине мафията", каза още Василев. 

Първи коментари след падането на кабинета „Петков” (ОБЗОР)

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изрази надежда, че при следващ опит за съставяне на кабинет ще успеят да консолидират мнозинство. 

БГНЕС

Междувременно протестиращите срещу правителството, които са на площад „Св. Александър Невски“, посрещнаха с аплодисменти решението на парламента в подкрепа на вота на недоверие. Скандираха „Победа“. Не след дълго се разотидоха. 

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

БГНЕС

БТА