/ Областна администрация-Пазарджик
3700 прасета са изклани заради чумата в Пазарджишко
102186
3700 прасета са изклани заради чумата в Пазарджишко
  • 3700 прасета са изклани заради чумата в Пазарджишко
Общо 3700 домашни прасета в 2242 стопанства от 75 селища са изклани превантивно в Пазарджишко, стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Данните са по изготвените от кметовете списъци.

Свинското месо рязко поскъпна в Пазарджишко, не било заради чумата

Извън 20-километровите санитарни зони около големите ферми са подадени списъци от Панагюрище, Поибрене, Оборище и Стрелча. Не са постъпили от Велинград, Белово и село Славовица, въпреки решението на Областната епизоотична комисия за подпомагане на стопаните и в тези населени места.

Мерките срещу чумата ще затруднят и снабдяването с дърва в Пазарджишко

След 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на хората, направили почистване и дезинфекция на помещенията след доброволно умъртвяване на прасетата си. Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинекомплекси и определените с висок епизоотичен риск.

Второ огнище на Африканска чума край Велинград, отменят събора на Юндола

За улеснение представители на Областната дирекция по безопасност на храните ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Парите ще се превеждат и по банков път.

Ще бъдат ли умъртвени принудително прасетата в Пазарджишко?

Добрата новина е, че в Пазарджишко няма нови огнища на чума по свинете. След двете диви прасета край Велинград няма други сигнали. Между 19 и 25 август служители на Регионалната дирекция по горите са направили 450 проверки, при които не са открити нови болни животни.

Чуйте повече в звуковия файл: