/ iStock/Getty Images
Повечето прасета от т.нар. „заден двор“ в Пазарджишко са изклани, а прогнозата на кметове от региона е, че до крайния срок 11 август това ще се случи с почти всички домашни свине.

България ще получи 13,9 млн. евро от ЕС за справяне с чумата

След първоначално обявената готовност за бунт, срещата с Бойко Борисов в петък обърна на 180 градуса позицията на местните управници, които сега агитират хората да колят, за да спасят месото.

Същевременно стопаните подават декларации в общините и кметствата за това колко прасета имат в дворовете, колко са изклани и че няма да отглеждат нови в следващите 6 месеца. Само така имат шанс да получат обещаните от премиера по 300 лева на двор за дезинфекция.

В Пазарджик протестираха срещу масовото избиване на прасета
 

В повечето села няма регистрирани домашни свине, сочат събраните дотук данни. Според кмета на Хаджиево Андон Андонов главната вина за това е на държавата.

"Не се предприеха мерки, а от една година говорим за тази чума. Никой не обясни на тия хора, че чумата е в Румъния и всеки един може да я прехвърли. Трябваше да се обясни на хората, но кой да го обясни. Ние кметовете сме за всичко", заяви Андонов.

Кметове от Пазарджишко бойкотират поголовното клане на прасета

Напрежението сред хората обаче продължава, казва Стоян Кузев, кмет на Юнаците. Очаквано реакцията на ощетените се насочва към властта и мнозина се канят да бойкотират предстоящите избори.

"Напрегнати са хората в селото, ядосани са, обаче аз ги убеждавам, че трябва да заколят, защото ако дойде чумата, работата става много сериозна. Три последователни години ще има карантина. Ще има компенсация 300 лв. на къща за заколеното животно. Това донякъде ги устройва, тъй като ще могат да направят дезинфекция в стопанството си", каза Кузев.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Очаквано реакцията на ощетените се насочва към властта и мнозина се канят да бойкотират предстоящите избори.

"Няма да гласуват хората. Категорично казват, че за никой няма да гласуват. Те досега вярваха на Бойко Борисов и затова излизаха и гласуваха, но сега отказват да гласуват. Не са ядосани на нас, ядосани са на правителството, затова че взема такива непопулярни мерки", допълни Кузев.

Въпреки протестите, засега не е предвидено удължаване на срока за доброволно клане. От понеделник започват проверки, а останалите живи прасета ще бъдат умъртвявани и загробвани.