/ iStock/Getty Images
България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 година от Европейската комисия (ЕК).

Това стана ясно по време на среща между министърът на земеделието, храните и горите(МЗХГ) Десислава Танева и европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис в Брюксел.

Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени авансово за покриване на съответните разходи, съобщиха от МЗХГ.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

До 30 дни България трябва да получи още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на Африканската чума в свинекомплексите.

Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен

Страната ни очаква Европейската комисия да подкрепи и плана за превенция. Властите у нас са готови с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата.

Министър Танева запозна еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които липсва биосигурност. Тя информира, че голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

„Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС), ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите“, каза министър Танева.

Андриукайтис бе категоричен, че Комисията подкрепя легалните производители с мерки за биосигурност и регистрация, без значение дали са малки или големи. Той призова да не се политизира с темата, а да се действа единно.

Румъния с остра реакция заради изказване на Бойко Борисов

Двамата се обединиха около мнението, че за ограничаване и предпазване от заболяването, е необходимо при отглеждането на домашни свине да се спазват съответните мерки за биосигурност без значение на типа стопанство. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните акцентира и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на заболяването в съседните страни.

От срещата стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съ-финансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме. Всичко това е при условие, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.
БГНЕС