/ iStock/Getty Images
Румъния с остра реакция, заради изказване на премиера Бойко Борисов. Преди дни той коментира, че африканската чума по свинете у нас вероятно е пренесена от румънски туристи, предаде NOVA.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

В петък, при среща със собственици на прасета в Пазарджик премиерът обясни, че 57 000 коли влизат от Румъния всеки ден и туристите ходят, ядат и хвърлят.

В отговор от външното министерство на Букурещ обясняват, че ще предоставят технически аргументи от техния национален ветеринарно-медицински орган, за да отговорят на това.

Бойко Борисов обеща компенсации заради африканската чума (СНИМКИ)

"Независимо от техническите аргументи, които ще бъдат предложени от Националния ветеринарно медицински орган за безопасност на храните на Румъния, за да отговорим на неблагоприятните изявления на премиера на България Бойко Борисов..."

Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради чумата

Те допълват, че са разочаровани от начина, по който българският премиер е коментирал румънските туристи, които допринасят съществено за българския брутен вътрешен продукт.

Българи и румънци къмпингуват незаконно по Черноморието

"...ние не можем да не бъдем изненадани и разочаровани от начина, по които българският премиер е коментирал румънските туристи, особено след като допринасят съществено за БВП на България."
nova.bg