/ БГНЕС
Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол
102129
Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол
  • Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол
Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол в района на село Крушаре заради протест срещу мерките за ограничаване на чумата по свинете.

Протестиращите настояват за ясни правила, според които стопаните, умъртвили животните си, ще бъдат обезщетени.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Те искат да има фиксирана цена на живо тегло и очакват реакция от институциите, но не са убедени в ефективността на мерките.

Трети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради африканската чума

"Това, което протестиращите тук искат е да има фиксирана цена на живо тегло. Това, което обясни Бойко Борисов беше, че големите стопанства ще дават животни. Хората как да им повярват? Във Болярово, когато казаха и на практика излъгаха баба Дора да доведе животните си за евтаназия и, че те ще възстановят стопанството, а то не е възстановено. Каква сигурност да имат тогава стопаните тук? На тях никой не им е казал какво значи големите производители "ще им дадат". Ще им дадат, ще им подарят, ще им продадат... Изключително много са неизвестните, за да може един човек спокойно да си отвори дома и да пусне БАБХ вътре да евтанзират или сам да пристъпи към убиване на животните, каза Валентина Василева, която е част от организаторите на протеста.

Малоброен протест в село Мрамор заради чумата (СНИМКИ)
 
Тя допълни още, че се надява, че от институциите ще дойдат да говорят с хората, но към момента от тяхна страна виждат само неглижиране.

БГНЕС

"Обществото се вълнува от това, което се случва, а от управляващите няма абсолютно никаква реакция. В никакъв случай тук не става въпрос за някакъв инат или неразбиране колко е сериозна Африканската чума по свинете, а напротив разбирането е пълно, само че управляващите трябва да знаят, че грижата както за големите е сериозна, същата грижа трябва да бъде упражнена и към средния и малкия производител", допълни Василева.

БСП предлага 5 мерки срещу африканската чума по свинете
 
Протестиращите биха умъртвили прасетата си в случай, че има ясни и точни правила как ще бъдат обезщетени. От тяхна страна има пълно разбиране на щетите, които би нанесъл вирусът на Африканската чума. Те смятат, че мерките няма да помогнат за намаляване на вируса.
 
"Този вирус се слага по фризерите. Тоест временно се замразява, заяви Валентина Василева.