/ БГНЕС
Според министър Десислава Танева пикът на заболяването е през юли и август
Пикът на заболяването на африканска чума по свинете е юли и август. Надяваме се да ограничим пораженията и щетите. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на консултативен съвет по зърното, предаде Aгенция „Фокус“.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

„По отношение на указанията за жътвата. Това също е тема и указанията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) относно фуража, прибирането му, транспортирането му и производството му и после храненето на свинекомплексите. Миналата седмица взехме решение да се допълни изрично и за земеделската техника, която прибира зърното. Вие сами сте разбрали, че трябва дезинфекция на вход и изход. Това е основното. Това ще бъде допълнено като изисквания за контрол от неразпространение на заразата", каза Танева.

Бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Тя допълни още, че "по отношение на ограничението на движението на хората по полето, областните епизоотични комисии са издали съответните разпореждания в тази посока. Ще обърнем внимание сега за жътвата на полицията. На практика мерките, които сме взели без подкрепата на МВР не биха били възможни изобщо за прилагане. Колегите доста усилия и трудови ресурси са отделили за подкрепа на нашите мерки."

Дезинфекцират АМ „Марица“ в Хасковско срещу Африканска чума

Танева посочи, че ще постави въпроса за допълнение по отношение на прибирането на реколтата, която предстои. „По отношение на въпроса за опазването на стърнищата след ожънването на царевицата и слънчогледа, извън общата нормативна забрана и контрол на комисията по принцип за тази дейност, следва да имате предвид, че ние бихме я поставили на комисията като тема за дерогация по отношение на тази ситуация у нас, обясни министърът.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Десислава Танева сподели, че ще провери дали тази мярка е включена в стратегия на ЕК за борба с африканската чума по свинете (АЧС). "Можем да го поставим като тема. Европейската подкрепа на мерки за борба с африканска чума по свинете са по повод изпълнението на мерките, които ясно са описани в тази стратегия на АЧС, така наречената пътна карта за борба с АСЧ на ЕС. Тя е от 2015 г. За домашна свиня е едно, за дива е друго", допълни тя.

Малоброен протест в село Мрамор заради чумата (СНИМКИ)

Тя поясни, че преди две седмици експерти по двата вида свиня са направили посещение в Северна България. „Промениха някакви мерки по отношение на дивата свиня, но за домашната свиня, всички мерки, които трябва да изпълняваме и които са по тази европейска карта за борба с АЧС се изпълняват. Направило им е впечатление недоверието на хората, неинформираността за начина на заразяване, стриктността на изпълнение на мерките. Т.е. всичко, което ние знаем като наш манталитет. Това са мерките“, допълни министър Танева.